Kvinna ser fundersam ut

Påverka din hyra!

Har du tröttnat på höga hyreshöjningar eller upptäckt allvarliga brister i din lägenhet? Bli medlem i Hyresgästföreningen och påverka din hyra!

pappa dotter med mössor
iStock

Bli medlem och få hyrestrygghet

Som medlem i Hyresgästföreningen kan du påverka din hyra och du få stöd av våra experter om du hamnar i tvist med hyresvärden.* Vi kallar det hyrestrygghet. Alla medlemmar har även hundratals medlemsförmåner och rabatter; Biobiljetter, böcker, streamingtjänster, hyrbil, försäkringar, resor och mycket annat. Som medlem kommer du med i en av Sveriges största folkrörelser och bidrar till ett bättre boende- för alla!

*Rätt till aktiv juridisk hjälp (biträde) gäller ärenden som uppstått efter att du tecknat ditt medlemskap. Som medlem har du dock alltid rätt till juridisk rådgivning och kan kontakta vår rådgivning så ofta du behöver.

skakar hand
Pexels

Delta i hyresförhandlingen

Hyrorna bestäms varje år genom en hyresförhandling, mellan hyresvärden och i de flesta fall Hyresgästföreningen. Vill du som medlem delta i förhandlingsarbetet ska du kandidera som ombud till en förhandlingsdelegation. Blir du vald får du vara med och förhandla hyran med hyresvärden tillsammans med våra anställda expertförhandlare.

Läs mer om hur du deltar i hyresförhandlingar här

kvinna skriverpå dator
iStock

Anmäl ockerhyra

Bor du i andrahand är det inte ovanligt att din hyresvärd tar ut mer än vad som är tillåtet, det kallas ockerhyra. Anmäler du senast tre månader efter du flyttat från lägenheten kan du få tillbaka överhyran från upp till två år tillbaka. Observera att andra regler gäller när du hyr en bostadsrätt eller villa i andra hand

Gör en bristanmälan

Funkar inte spisen? Har du mögel i badrummet? Anmäl bristen till hyresvärden! Innebär bristen att du inte kan använda lägenhet fullt ut kan du få lägre hyra tills bristen är åtgärdad. Som medlem kan du få hjälp med tvister som uppstår under medlemskapet, kontakta Hyresgästföreningen för hjälp.

unga personer diskuterar
iStock

Brister kan ge lägre hyra

Hyresgästföreningen hanterar varje år 25 000 ärenden om ­olika ­typer av brister. Det finns riktvärden, procentsatser för hur mycket hyran ska sänkas vid en brist, var det landar i det enskilda fallet är alltid en förhandlingsfråga.

Bli aktiv medlem

Arbetet för rimliga hyror och ett bättre boende är ett lagarbete där du som enskild medlem tillsammans med andra kan bidra i smått och stort på det sätt som passar dig. Det kan vara allt ifrån att inventera brister i fastigheten, samla grannar till sociala aktiviteter till att påverka bostadspolitiken. Läs mer här!