Möte på ett café
Pexels

Kurser i Region Stockholm

Hej och varmt välkommen till Region Stockholms kurskalendarium!

Vår/höst 2023   (Sidan är under uppdatering) 

Fram till 2027 ska Hyresgästföreningen ha vuxit med fler medlemmar, fler aktiva medlemmar och fler förtroendevalda. Varför? För att vi ska fortsätta göra skillnad för alla hyresgäster nu och i framtiden. Vi vill öka vår påverkan och då måste vi vara stora och starka. Genom kunskap kan vi göra ett ännu bättre jobb med att representera Hyresgästföreningen. Så vi hoppas att du hittar en kurs som passar just dig i vårens program.  
 
Lärkan är Hyresgästföreningens utbildningsplattform  
Här anmäler du dig till våra kurser och här hittar du även e-utbildningar som du kan gå när det passar dig. För dig som är ny rekommenderar vi att du startar med vår digitala introduktionsutbildning ”Välkommen till Hyresgästföreningen”.   
 
Det enklaste och säkraste sättet att logga in på Lärkan är med BankID. Lärkan hittar du via www.hyresgastforeningen.se.  Kursprogrammet uppdateras löpande. Vid frågor går det bra att höra av sig till bildning@hyresgastforeningen.se.  
 
När du anmäler dig till en kurs    
Det är viktigt att din anmälan kommer in senast sista anmälningsdatum. När vi har fler sökande än platser på en kurs, gör vi ett urval utifrån uppdrag och behov av utbildning. Det enklaste är att du anmäler dig på Lärkan, men du kan även välja att mejla oss. Vi behöver då veta vilken kurs du vill gå, ditt namn och eventuella allergier/specialkost eller andra förutsättningar för din medverkan.  
  
Se gärna till att din e-postadress är uppdaterad hos Hyresgästföreningen så att du inte missar någon kursinbjudan. Kontakta  medlemscenter@hyresgastforeningen.se eller ring 0771–443 443.  

Missa inte alla utbildningar på Lärkan som du kan gå när det passar dig. Här finns till exempel kurser om stadsodling, hur du värvar nya medlemmar, bostadspolitisk introduktion och bra information för dig som är kassör eller valberedare. Här hittar du Lärkan!  

JANUARI

Om inflytande i boendet för dig som är hyresgäst hos en bostadsrättsförening

Digital informationsträff för dig som hyresgäst i en fastighet som ägs av en bostadsrättsförening

När: Måndagen den 16 januari, kl. 19.00-20.00
Plats: digitalt via Zoom

Hyresgästföreningens juridiska ärendehandläggare går igenom vilka möjligheter till inflytande som finns för hyresgäster som bor med en bostadsrättsförening som hyresvärd. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor.

Anmäl dig här: https://link.webropol.com/ep/inflytandebrf

 

Utbildning för Lokalansvariga 

I en del bostadsområden finns en fritidslokal. Den som är lokalansvarig sköter bokningar, uthyrning, depositionsavgift och nycklar till lokalen. Denna utbildning ger dig mer kunskap om vad ansvaret innebär och du får möjlighet att ta del av praktiska exempel på sådant som kan uppstå i bostadskvarteret. 

Målgrupp: Du som är lokalansvarig i en lokal hyresgästförening. 
Tid: onsdag 25 januari 2023 kl. 18.30-20.00 
Plats: digitalt
Anmälan: senast 13 januari via Lärkan eller mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

FEBRUARI

Motionstorget 

Motionstorget är chansen för dig som har en bra idé och vill spetsa argumenten och att-satserna i motionen samt träffa andra motionärer. Från regionen bidrar en panel bestående av förtroendevalda från regionstyrelsen och anställda som ska göra sitt bästa för att ge alla motionärer svar direkt på frågor och funderingar. Vi hoppas att Motionstorget leder till att din motion får bifall på fullmäktige och hjälper vår organisation att utvecklas. 

Målgrupp: du som är medlem i Hyresgästföreningen 
Tid: onsdag den 1 februari kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: dig här https://link.webropolsurveys.com/EP/4A8CAE08938D3C8C senast 16 januari. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl.  

 

Remissträff 

Under träffarna för remissansvariga tar vi upp olika aspekter av remisshantering och hur det kan användas i det politiska påverkansarbetet. Innehållet på träffarna läggs upp utifrån föreningarnas behov och önskemål. Det ges även möjlighet att som remissansvarig få hjälp och stöd i att skriva remissvar. 

Målgrupp: du som är remissansvarig i en föreningsstyrelse 
Tid: torsdagen den 16 februari kl. 18.30-20.30   
Plats: ej bestämt 
Anmälan: senast 16 januari. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl. 

 

Bostadspolitisk verkstad 1 - Omvärldsbevakning 

Bostadspolitisk verkstad är utbildningen för dig som vill lära dig mer om bostadspolitik och vill vara med och påverka. Utbildningen består av sex träffar under vår- och hösttermin. Vi utgår ifrån en gemensam omvärldsanalys som vi sedan kopplar till Hyresgästföreningens bostadspolitiska program, för att därefter titta på hur vi med olika verktyg kan påverka bostadspolitiken. Under träffarna blandas teoripass med praktiska övningar.  

Målgrupp: du som är förtroendevald i en föreningsstyrelse eller i en lokal hyresgästförening 
Tid: kl. 18.30-20.30 

Torsdagen den 23 februari - Omvärldsbevakning 
Onsdagen den 12 april – Våra bostadspolitiska program
Tisdagen den 16 maj - Ägardirektiv 
Tisdagen den 5 september – Politikerkontakter och nätverksbyggande 
Onsdagen den 11 oktober – Fram med fakta
Onsdagen den 8 november - Opinionsbildning 

Plats: regionkontoret, Arenavägen 63
Anmälan: du anmäler dig till samtliga tillfällen på en gång senast den 3 februari via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

MARS

Odling och juridik 

Är du intresserad av odling och vill lära dig mer? Funderar du över vilka rättigheter du har att utveckla detta intresse på balkongen eller på den gemensamma gården? Här får du tips och råd av trädgårdsmästare från Plantagen samt träffa en av våra odlingsintresserade jurister från regionkontoret. Du har möjlighet att välja mellan följande två datum. 

Målgrupp: du som är medlem i Hyresgästföreningen  
Tid: onsdagen den 8 mars kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl. Senast 16 februari behöver vi ha din anmälan. Vill du anmäla dig redan nu kan du göra det via denna länk eller mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

Målgrupp: du som är medlem i Hyresgästföreningen   
Tid: torsdagen den 16 mars kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl. Senast 16 februari behöver vi ha din anmälan. Vill du anmäla dig redan nu kan du göra det via denna länk eller till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

APRIL

Bostadspolitisk verkstad 2 – Våra bostadspolitiska program 

Bostadspolitisk verkstad är utbildningen för dig som vill lära dig mer om bostadspolitik och vill vara med och påverka. Under denna träff kopplar vi vår omvärldsanalys till Hyresgästföreningens bostadspolitiska mål. 

Målgrupp: du som är förtroendevald i en föreningsstyrelse eller i en lokal hyresgästförening 
Tid: onsdagen den 12 april kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: detta är andra tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 februari. 

 

Informationskväll för ledamöter i fullmäktige 

Under träffen kommer du att få information om fullmäktige, vilka beslut som ska fattas där, vad ditt uppdrag innebär. Vi går även igenom hur ett fullmäktige genomförs och vilka regler, mötesteknik som används. Det kommer att finnas möjlighet att ställa eventuella frågor. 

Målgrupp: du som är nyvald ledamot i fullmäktige   
Tid: torsdagen den 13 april kl. 18.30-21.00   
Plats: digitalt  
Anmälan: senast 4 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se  

 

Introduktion till lokala hyresgästföreningar 

Under denna introduktionsträff tar vi upp hur man i en lokal hyresgästförening kan arbeta med frågor kring boendeinflytande, trygghet och gemenskap. Vi pratar även om samråd, föreningsdemokrati och vad det innebär att företräda medlemmar.  

Målgrupp: du som är ny förtroendevald i en lokal hyresgästförening 
Tid: tisdagen den 18 april kl. 18.30-20.30  
Plats: digitalt  
Anmälan: senast 3 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Upprustningsseminarium 1 – Bakgrund, strategier och rutiner 

Upprustningsseminarierna består av en serie av sex seminarier där du får möjlighet att lära dig mer om olika aspekter av upprustning. Under första delen av seminarieserien talar vi om hållbar utveckling, Hyresgästföreningens nationella strategi för ombyggnad, fullmäktigebeslut och slutligen hur vi i region Stockholm arbetar praktiskt med upprustning.    
 

Målgrupp: du som är förtroendevald och arbetar med upprustning 
Tid: kl. 18.00-20.00   

Torsdagen den 20 april – Bakgrund, strategier och rutiner 
Onsdagen den 10 maj – Lagen, tillstånd och Hyresnämnden 
Torsdagen den 8 juni – Samråd och förhandling 
Onsdagen den 13 september – Besiktning av lägenheter och fastigheter 
Torsdagen den 12 oktober – Hållbar renovering
Onsdagen 1 november - Erfarenhetsutbyte 

Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: du anmäler dig till samtliga seminarier på en gång senast den 3 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Bildningsträff  

På bildningsträffarna träffas vi och pratar om erfarenheter från genomförda utbildningar samt tar upp idéer för kommande utbildningar. Bildningsträffarna skapas lika mycket av er bildningsansvariga som av oss i bildningsgruppen. Hör gärna av er i förväg om det är något speciellt som ni vill ska läggas till kvällens program.      

Målgrupp:du som har ansvar för bildningsfrågor i en föreningsstyrelse 
Tid: onsdagen den 26 april kl. 18.30-20.30 
Plats: digitalt  
Anmälan: senast 4 april. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl. 

 

Introduktion till lokala hyresgästföreningar 

Under denna introduktionsträff tar vi upp hur man i en lokal hyresgästförening kan arbeta med frågor kring boendeinflytande, trygghet och gemenskap. Vi pratar även om samråd, föreningsdemokrati och vad det innebär att företräda medlemmar.  

Målgrupp: du som är ny förtroendevald i en lokal hyresgästförening 
Tid: torsdagen den 27 april kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: senast 3 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

MAJ

Ordförande i lokal hyresgästförening - ansvar och roller 

Syftet med utbildningen är att du ska få kunskap om ditt uppdrag och din roll samt ge dig verktyg att använda i styrelsearbetet. 

Målgrupp: du som är ny som ordförande i en lokal hyresgästförening. 
Tid: onsdagen den 3 maj kl. 18.30-20.30  
Plats: digitalt 
Anmälan: senast 11 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Sekreterare i lokala hyresgästförening - ansvar och roller 

Syftet med utbildningen är att du ska få kunskap om ditt uppdrag och din roll samt ge dig verktyg att använda i styrelsearbetet. 

Målgrupp: du som är ny som sekreterare i en lokal hyresgästförening. 
Tid: torsdagen den 4 maj kl. 18.30-20.30  
Plats: digitalt 
Anmälan: senast 11 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Upprustningsseminarium 2 – Lagen, tillstånd och Hyresnämnden 

Under denna träff går vi igenom förarbeten gällande inflytande vid upprustning, lagregler för tillstånd för åtgärder och hyressättning efter upprustning samt Hyresnämndens intresseavvägning och intressanta rättsfall.   

Målgrupp: du som är förtroendevald och arbetar med upprustning 
Tid: torsdagen den 10 maj kl. 18.00-20.00  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: detta är andra tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 april. 

 

Bostadspolitisk verkstad 3 – Ägardirektiv 

Bostadspolitisk verkstad är utbildningen för dig som vill lära dig mer om bostadspolitik och vill vara med och påverka. Under denna träff pratar vi om de kommunala bostadsbolagens ägardirektiv och hur vi kan påverka dessa. 

Målgrupp: du som är förtroendevald i en föreningsstyrelse eller i en lokal hyresgästförening 
Tid: tisdagen den 16 maj kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: Detta är tredje tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 februari. 

 

Ekonomiutbildning för lokal hyresgästförening – steg 1 

Syftet med utbildningen är att du ska få kunskap om kassörens uppdrag och roll samt ge dig verktyg att använda i styrelsearbetet.  

I höst kommer steg två och tre i ekonomiutbildningen där vi fokuserar på grundläggande bokföring och årsbokslut. 

Målgrupp: du som är kassör eller ordförande i en lokal hyresgästförening.  
Tid: tisdagen den 16 maj kl. 18.30-20.30   
Plats: digitalt  
Anmälan: senast 28 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Förhandlingsutbildning

Detta är utbildningen för dig som är ny i en förhandlingsdelegation, ett förhandlingsråd eller är husombud. Under utbildningen går vi igenom förhandlingssystemet, lagar och styrdokument samt vad som ingår i ditt uppdrag.  Innan utbildningen ska du ha genomgått e-lärandekursen på Lärkan ”Grundkurs för förhandlingsdelegater”.  

Målgrupp: du som är förtroendevald med förhandlingsuppdrag 
Tid: måndag 22 maj kl. 9.00-15.00 alternativt söndagen den 4 juni kl. 9.00-15.00.
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: senast 15 maj via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Ledamot i lokala hyresgästförening - ansvar och roller 

Syftet med utbildningen är att du ska få kunskap om ditt uppdrag och din roll samt ge dig verktyg att använda i styrelsearbetet. 

Målgrupp: du som är ny som ledamot/ersättare i en lokal hyresgästförening. 
Tid: tisdagen den 23 maj kl. 18.30-20.30  
Plats: digitalt 
Anmälan: senast 11 april via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Remissträff - INSTÄLLD

Under träffarna för remissansvariga tar vi upp olika aspekter av remisshantering och hur det kan användas i det politiska påverkansarbetet. Innehållet på träffarna läggs upp utifrån föreningarnas behov och önskemål. Det ges även möjlighet att som remissansvarig få hjälp och stöd i att skriva remissvar. 

Målgrupp: du som är remissansvarig i en föreningsstyrelse 
Tid: onsdagen den 24 maj kl. 18.30-20.30   
Plats: ej bestämt 
Anmälan: senast 3 maj. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl.  

 

Träff för förtroendevalda i lokala hyresgästföreningar 

Här får du möjlighet att träffa andra med förtroendeuppdrag i lokala hyresgästföreningar som också gått någon av de digitala utbildningarna om ansvar och roller. Under trevliga former får du möjlighet att dela med dig av erfarenheter och idéer samt att få inspiration för det fortsatta arbetet i din lokala hyresgästförening. 

Målgrupp: du som är ordförande, sekreterare, kassör, ledamot/ersättare, husombud eller valberedare i en lokal hyresgästförening 
Tid: tisdagen den 30 maj kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: senast 17 maj via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

JUNI

Förhandlingsutbildning 

Detta är utbildningen för dig som är ny i en förhandlingsdelegation, ett förhandlingsråd eller är husombud. Under utbildningen går vi igenom förhandlingssystemet, lagar och styrdokument samt vad som ingår i ditt uppdrag.  Innan utbildningen ska du ha genomgått e-lärandekursen på Lärkan ”Grundkurs för förhandlingsdelegater”.  

Målgrupp: du som är förtroendevald med förhandlingsuppdrag 
Tid: måndag 22 maj kl. 9.00-15.00 alternativt söndagen den 4 juni kl. 9.00-15.00.
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: senast 15 maj via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

 

Upprustningsseminarium 3 – Samråd och förhandling  

Under denna träff pratar vi om hur hyran bestäms vid upprustning/renovering och vilka standardförbättrande åtgärder som påverkar hyran. Vidare tar vi upp hur ett samråd går till samt hur man kan bilda, stödja samrådsgrupper och nätverk samt de upprustningsansvarigas roll. 

Målgrupp: du som är förtroendevald och arbetar med upprustning 
Tid: torsdagen den 8 juni kl. 18.00-20.00  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: detta är tredje tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 april. 

 

Bildningsträff - flyttas till hösten

På bildningsträffarna träffas vi och pratar om erfarenheter från genomförda utbildningar samt tar upp idéer för kommande utbildningar. Bildningsträffarna skapas lika mycket av er bildningsansvariga som av oss i bildningsgruppen. Hör gärna av er i förväg om det är något speciellt som ni vill ska läggas till kvällens program.     

Målgrupp: du som har ansvar för bildningsfrågor i en föreningsstyrelse.   
Tid: onsdagen den 14 juni kl. 18.30-20.30  
Plats: digitalt 
Anmälan: senast 22 maj. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl. 

 

Hösten 2023 

AUGUSTI

Träff för lokalansvariga

I en del bostadsområden finns en fritidslokal. Den som är lokalansvarig sköter bokningar, uthyrning, depositionsavgift och nycklar till lokalen. Denna utbildning ger dig mer kunskap om vad ansvaret innebär och du får möjlighet att ta del av praktiska exempel på sådant som kan uppstå i bostadskvarteret. 

Målgrupp: du som är lokalansvarig i en lokal hyresgästförening. 
Tid: onsdag 30 augusti kl. 18.30-20.30 
Plats: digitalt 
Anmälan: senast 24 augusti via Lärkan eller mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

SEPTEMBER

Bostadspolitisk verkstad 4 – Politikerkontakter och nätverksbyggande 

Bostadspolitisk verkstad är utbildningen för dig som vill lära dig mer om bostadspolitik och vill vara med och påverka. Under denna träff pratar vi om på vilket sätt påverka våra kommun- och stadsdelspolitiker samt hur vi kan bygga nätverk med personer och organisationer. 

Målgrupp: du som är förtroendevald i en föreningsstyrelse eller i en lokal hyresgästförening 
Tid: tisdagen den 5 september kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: detta är fjärde tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 februari. 

Introduktion för nyvalda i föreningsstyrelse på kommun-/stadsdelsnivå

Välkommen till en utbildning för dig som är ny som ledamot i en föreningsstyrelse. Utbildningen fokuserar på vad som är din och föreningsstyrelsens roll och uppdrag.  

Målgrupp: nyvalda förtroendevalda på föreningsnivå det vill säga kommun/stadsdelsnivå  
Tid: onsdag 6 september kl. 18.30-21.00 
Plats: ej bestämt 
Anmälan: senast 21 augusti via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se

 

Upprustningsseminarium 4 – Besiktning av lägenheter och fastighet 

Den fjärde träffen handlar om metodiken vid en besiktning och du får en kort förklaring av den juridiska bakgrunden. Vi delar med oss av praktiska tips och konkreta hjälpmedel. 

Målgrupp: du som är förtroendevald och arbetar med upprustning 
Tid: torsdagen den 13 september kl. 18.00-20.00  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: detta är fjärde tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 april. 

Ekonomiutbildning för lokal hyresgästförening – steg 2 

Syftet med utbildningen är att du ska få kunskap om kassörens uppdrag och roll samt ge dig verktyg att använda i styrelsearbetet.  
I höst kommer steg två och tre i ekonomiutbildningen där vi fokuserar på grundläggande bokföring och årsbokslut. 
  
Målgrupp: du som är kassör eller ordförande i en lokal hyresgästförening.  
Tid: onsdagen den 20 september kl. 18.30-20.30   
Plats: digitalt  
Anmälan: senast 8 september via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se  

 

Samråd enligt boendeinflytandeavtal 

Varmt välkommen att delta i vår utbildning i boinflytandesamråd. Vi går igenom vad ett boinflytandeavtal är, hur upplägg för samråd ser ut och provar enklare förhandlingsteknik. Här får du som kursdeltagare tillfälle att utbyta erfarenheter, göra övningar och få djupare kunskap om boinflytandeavtalets betydelse. OBS! Vi går inte igenom samråd vid upprustning. Kursen fokuserar på löpande samråd utifrån boinflytandeavtal  
 
Målgrupp: hyresgäster som utifrån boinflytandeavtal deltar i bosamråd med hyresvärden/förvaltaren.  
Tid: lördag 23 september kl. 10.00-15.00    
Plats: regionkontoret Arenavägen 63  
Anmälan: senast 31 augusti via Lärkan. Eller mejla bildning@hyresgastforeningen.se.  

OKTOBER 

Bildningsträff

På bildningsträffarna träffas vi och pratar om erfarenheter från genomförda utbildningar samt tar upp idéer för kommande utbildningar. Bildningsträffarna skapas lika mycket av er bildningsansvariga som av oss i bildningsgruppen. Hör gärna av er i förväg om det är något speciellt som ni vill ska läggas till kvällens program.    

Målgrupp: du som har ansvar för bildningsfrågor i en föreningsstyrelse.  
Tid: Söndagen den 8 oktober kl. halvdag 
Plats: fysiskt
Anmälan: senast 18 september. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl.

 

Bostadspolitisk verkstad 5 – Fram med fakta 

Bostadspolitisk verkstad är utbildningen för dig som vill lära dig mer om bostadspolitik och vill vara med och påverka. Under denna träff tar vi upp var vi kan hitta relevant och användbara fakta, samt på vilket sätt vi kan använda den till att underbygga våra argument. 

Målgrupp: du som är förtroendevald i en föreningsstyrelse eller i en lokal hyresgästförening 
Tid: onsdagen den 11 oktober kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: detta är sjätte och sista tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 februari. 

 

Upprustningsseminarium 5 – Hållbar renovering 

Under denna träff tar vi upp vad varsamma och hållbara renovering kan innebära och hur man kan göra det möjligt att bevara befintlig, fungerande inredning. Vi pratar även om vad en fastighetsägare vinna på att renovera hållbart och att ge hyresgästerna inflytande i processen. Externa föreläsare medverkar. 

Målgrupp: du som är förtroendevald och arbetar med upprustning 
Tid: torsdagen den 12 oktober kl. 18.00-20.00  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: detta är femte tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 april. 

 

Hyresjuridik, del 1 av 3 

Syftet med utbildningen är att ge deltagarna grundläggande kunskaper om hyreslagens struktur och innehåll – Hur kan du på egen hand söka svar på enklare frågor om hyreslagen och hyresförhandlingslagen. Vi tittar också på vilka frågor som ska lämnas till någon med djupare kunskaper. 


Målgrupp: Utbildningen vänder sig till dig som är förtroendevald i Hyresgästföreningen. Vi kommer att prioritera dig som inte tidigare gått kursen och som behöver kunskaperna i ditt uppdrag inom Hyresgästföreningen. 

Tid: lördag-söndag 14-15 oktober kl. 09.30-16.00 
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: Sista anmälningsdag är den xxxx

 

Ekonomiutbildning för lokal hyresgästförening – steg 3

Syftet med utbildningen är att du ska få kunskap om kassörens uppdrag och roll samt ge dig verktyg att använda i styrelsearbetet. 

I höst kommer steg två och tre i ekonomiutbildningen där vi fokuserar på grundläggande bokföring och årsbokslut.

Målgrupp: du som är kassör eller ordförande i en lokal hyresgästförening. 
Tid: onsdagen den 25 oktober kl. 18.30-20.30  
Plats: digitalt 
Anmälan: senast 13 oktober via Lärkan eller via mejl till bildning@hyresgastforeningen.se 

NOVEMBER 

Upprustningsseminarium 6 - Erfarenhetsutbyte 

Som en sista träff i serien av upprustningsseminarium får du träffa andra med erfarenheter av upprustningar och dela med er av era erfarenheter, tips och råd kring hur vi kan påverka kommande upprustningar. 

Målgrupp: du som är förtroendevald och arbetar med upprustning 
Tid: torsdagen den 1 november kl. 18.00-20.00 
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: detta är sjätte och sista tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 april. 


Bostadspolitisk verkstad 6 – Opinionsbildning 

Bostadspolitisk verkstad är utbildningen för dig som vill lära dig mer om bostadspolitik och vill vara med och påverka. Under denna träff pratar vi om opinionsbildning och olika metoder vi kan använda för detta. 

Målgrupp: du som är förtroendevald i en föreningsstyrelse eller i en lokal hyresgästförening 
Tid: onsdagen den 8 november kl. 18.30-20.30  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: detta är sjätte och sista tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den 3 februari. 

Hyresjuridik, del 2 av 3 

Syftet med utbildningen är att ge deltagarna grundläggande kunskaper om hyreslagens struktur och innehåll – Hur kan du på egen hand söka svar på enklare frågor om hyreslagen och hyresförhandlingslagen. Vi tittar också på vilka frågor som ska lämnas till någon med djupare kunskaper. 


Målgrupp: Utbildningen vänder sig till dig som är förtroendevald i Hyresgästföreningen. Vi kommer att prioritera dig som inte tidigare gått kursen och som behöver kunskaperna i ditt uppdrag inom Hyresgästföreningen. För att delta i del 2 krävs att del 1 genomförts. 
Tid: lördag-söndag 18-19 november kl. 09.30-16.00 
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: Sista anmälningsdag är den xxxxx

December

Bildningsträff

På bildningsträffarna träffas vi och pratar om erfarenheter från genomförda utbildningar samt tar upp idéer för kommande utbildningar. Bildningsträffarna skapas lika mycket av er bildningsansvariga som av oss i bildningsgruppen. Hör gärna av er i förväg om det är något speciellt som ni vill ska läggas till kvällens program.    

Målgrupp: du som har ansvar för bildningsfrågor i en föreningsstyrelse.  
Tid: onsdagen den 6 december kl. 18.30-20.30 
Plats: digitalt
Anmälan: senast 1 december. Inbjudan och anmälningslänk kommer via mejl.

 

Revisorsträff

Syftet med träffen är att du som revisor skall känna dig säker i din roll och ha tillräckliga kunskaper för att utföra ditt uppdrag på ett bra sätt. Du får möjlighet att träffa och utbyta erfarenheter med andra revisorer. 

Målgrupp: i första hand du som är ordinarie revisor eller ersättare på Föreningsnivå. Revisorer på LH-nivå i mån av plats. 
Tid: torsdag 12 december  kl. 18.30-20.00 
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63 
Anmälan: senast 21 november via Lärkan eller mejl till bildning@hyresgastforeningen.se

 

Kurser vid förfrågan 

Rättigheter och skyldigheter i hyresrätt 

Vad kan jag kräva av min hyresvärd och vad förväntas av mig som hyresgäst? Under kvällen diskuterar vi rättigheter och skyldigheter utifrån några av de vanligast förekommande frågorna till region Stockholms juridiska enhet. Till exempel: brister i boendet, hyresavtal, lägenhetsbyte, störningar, andrahandsuthyrning och miljökrav.  
Målgrupp: Medlemmar i Hyresgästföreningen  
Kontakt: Bildningsledare region Stockholm, Anne Mette Wennemo, annemette.wennemo@hyresgastforeningen.se 

 

Ekonomiutbildning för lokala hyresgästföreningar 

Vill din förening ordna en ekonomiutbildning för lokala hyresgästföreningar? I så fall har vi kursledare som kan hålla i utbildningar där ni kan få lära er mer om bokföring och ekonomi utifrån uppdraget som förtroendevald i en lokal hyresgästförening.  

Målgrupp: Kassörer, ordförande och andra intresserade i lokala hyresgästföreningar  
Kontakt: Bildningsledare region Stockholm, Katharina Dalmalm katharina.dalmalm@hyresgastforeningen.se 

 

Våren 2024 


Hyresjuridik, del 3 av 3  


Syftet med utbildningen är att ge deltagarna grundläggande kunskaper om hyreslagens struktur och innehåll – Hur kan du på egen hand söka svar på enklare frågor om hyreslagen och hyresförhandlingslagen. Vi tittar också på vilka frågor som ska lämnas till någon med djupare kunskaper.  
 
Målgrupp: Utbildningen vänder sig till dig som är förtroendevald i Hyresgästföreningen. Vi kommer att prioritera dig som inte tidigare gått kursen och som behöver kunskaperna i ditt uppdrag inom Hyresgästföreningen. För att delta i del 3 krävs att del 1 och 2 genomförts.  
Tid: lördag 27 januari kl. 09.30-16.00  
Plats: regionkontoret, Arenavägen 63  
Anmälan: detta är sista tillfället i en serie där anmälan skedde inför första tillfället. Sista anmälningsdag var den xxxx.    

 

Lämna återbud!  

Om vi får ditt återbud i tid hinner vi avboka eventuell mat och slipper därmed onödiga kostnader. Om kursen är full har vi också möjlighet att kontakta andra deltagare som vill gå utbildningen. För att avboka mejlar du bildning@hyresgastforeningen.se eller lämnar meddelande på 010-459 19 19.  

För mer information, gå till hyresgastforeningen.se.   
Sök på Stockholm utbildningar eller på Lärkan för att komma till anmälningssidan. Här finns också information om de GDPR-regler som gäller för våra utbildningar.  

Med reservation för ändringar.