Bestämd kvinna står med händerna i kors. I bakgrunden sitter två män och skriver
Gabriel Liljeval

Hyres­förhandlingar för 2024 - region Norrland

Fastighetsägare i de fyra nordligaste länen har inlett hyres­förhandlingar med Hyresgäst­föreningen om 2024 års hyror. Fastighetsägarföreningen MittNord, som representerar ett antal privata fastighetsägare i de fyra nordligaste länen, har kommit in med krav på upp till 12 procent. Först ut bland allmännyttorna i Norrland var AB Bostaden i Umeå som kom med ett krav på 9 procent.

Fastighetsägarna vill höja hyrorna på grund av den ekonomiska kris som vi befinner oss i just nu. Men fastighetsägare har under många år gått väldigt bra och tjänat mycket pengar. Att hyresgästerna nu ska behöva ta den största smällen när fastighetsägarna haft det så bra under så lång tid är inte rättvist. Vi går inte med på det!

När vi nu går in i hyres­förhandlingarna för 2024 kommer vi fortsätta arbeta hårt för rimliga hyreshöjningar. Chockhöjda hyror är inte lösningen. Vad som däremot är lösningen är att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, något som både fastighetsägare och hyresgäster tjänar på.

Tillsammans är vi starka

Ett av Hyresgäst­föreningen främsta uppdrag, är att förhandla hyran för Sveriges hyresgäster. Vill du också vara med och påverka din och andras hyra? Du är välkommen att bli medlem.

Vill du veta hur det går med hyres­förhandlingarna där du bor?

Här kan du se läget i olika län och kommuner.

Norrbotten

Västerbotten

Västernorrland

Jämtland

Saknar du din hyresvärd på listan?

Det finns hyresvärdar som inte förhandlar med Hyresgäst­föreningen. Då måste värden fråga varje hyresgäst om de vill höja hyran. Om du är medlem hos oss kan du få hjälp om din hyresvärd vill göra så. Vi kan kolla om kravet är rättvist. Om inte kan vi förhandla din hyra med hyresvärden.

Hyres­förhandlingar 2023

Nu kanske du tänker, höjdes inte hyrorna precis? Ja, det stämmer! Vi förhandlar hyran varje år, och 2023 var ett minst sagt speciellt år där fastighetsägarna ville höja hyran rekordmycket, men vi stretade mot.

Hyrorna höjdes mellan 1,65 och 4,4 procent i Norrland. Det är lägre än de ursprungliga kraven som låg mellan 2,8 och 25 procent. Vissa fastighetsägare fick höja mer än andra på grund av lokala faktorer. 

Sammanfattat var 2023 års hyres­förhandlingar en svår balansgång mellan fastighetsägarnas och hyresgästernas intressen. Hyrorna höjdes mer än tidigare år, men inte så mycket som fastighetsägarna hade velat eller hyresgästerna hade fruktat.

Din hyresförhandlare i Norrland

Hyresgäst­föreningen region Norrland förhandlar hyror för över 134 000 lägenheter med förhandlingsordning på följande ort,
Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Bjurholm, Boden, Bräcke, Dorotea, Gällivare, Haparanda, Härjedalen, Härnösand, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Kramfors, Krokom, Luleå, Lycksele, Malå, Nordmaling, Norsjö, Pajala, Piteå, Ragunda, Robertsfors, Skellefteå, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Sundvall, Timrå, Umeå, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs, Ånge, Åre, Åsele, Älvsbyn, Örnsköldsvik, Östersund, Överkalix, Övertorneå.