Umeå
Mikael Lindmark

Hyra lägenhet i Umeå

Vill du hyra en lägenhet i Umeå? Här har vi samlat tips till dig som söker bostad i Umeå.

Hur får jag ett förstahandskontrakt i Umeå?

Att få en bostad via Umeå kommunala bostadsförmedling kan ta lång tid, därför är det bra att ställa sig i bostadskön så snart som möjligt. För att stå i den kommunala bostadskön betalar du en årlig avgift. Fördelen med den kommunala bostadskön är att utbudet av lägenheter är störst där. Flera privata hyresvärdar i Umeå har egna förmedlingar där du också kan registrera dig som sökande, dessa är ofta gratis.

Fler tips för söka bostad hittar du här

OBS. Du kan inte få bostad via Hyresgäst­föreningen.

Bli medlem i Hyresgäst­föreningen när du hittat hem!

När du hittat en hyresrätt att flytta till kan du bli medlem hos oss i Hyresgäst­föreningen. Vi finns där för alla som bor i hyresrätt. Vi förhandlar din hyra, hjälper dig med juridisk rådgivning och står på din sida när du är i konflikt med din hyresvärd. Dessutom får du mängder av rabatter på allt från streamintjänster, biobiljetter till hyrbilar och hotell. Läs mer om medlemskapet här

Hyra andrahandslägenhet i Umeå

Enklast är att hitta lediga nyproducerade lägenheter, men där är hyran i regel högre än för äldre lägenheter. I väntan på ett förstahandskontrakt kan du söka en andrahandslägenhet via någon av förmedlingssajterna för andrahandsboenden. Hyr du i andra hand blir hyran oftast något högre än om du hyr i första hand, men inom rimliga gränser. Var försiktig så du inte betalar för mycket.   

Läs mer om hyra i andrahand eller som inneboende

Var uppmärksam på att det kan förekomma bedrägerier och personer som tar ut ockerhyror. Det innebär att hyresvärden tar ut högre hyror än vad som är tillåtet. Tänk också på att det är olagligt att köpa eller sälja ett hyreskontrakt. Är du medlem hos oss och har du frågor om vilka lagar och regler som gäller är du välkommen att kontakta oss!

Tips för att hitta en hyresrätt i Umeå

  • ställ dig i den kommunala bostadskön
  • ställ dig i kö hos privata hyresvärdar
  • sök andrahandslägenheter
  • hyr ett rum som inneboende
  • fråga vänner och bekanta
  • flytta ihop med en kompis eller partner