Bilden visar en obäddad säng i ett sovrum
Jude Infantini/Unsplash

Hyr du till ockerhyra

Det finns tydliga regler kring hur hög hyra man får ta ut i andra hand. Trots det förekommer ibland för höga andrahandshyror, antingen på grund av okunskap eller för att uthyraren tror att hen kommer undan med det. Vad kan du göra om du misstänker att du betalar för mycket?

Du kan ha rätt att få överhyra tillbaka

Om du tecknar ett avtal efter den sista september 2019 kan du ansöka om att få en återbetalning av hyra avseende två år tillbaka i tiden. För avtal som tecknas före sista september gäller ett år. Men det måste vara en hyresrätt du hyr – för bostadsrätter kan andra regler gälla. 

För att kunna få återbetalning krävs att du betalat en hyra som överstigen den hyra som förstahandshyresgästen betalat, eller att hyran överstiger lägenhetens egentliga bruksvärde. 
Om du hyr en möblerad lägenhet får du räkna med ett påslag på max 15 procent utöver förstahandshyresgästens hyra.

Leta ny lägenhet innan du begär återbetalning av ockerhyra

Försök att få tag i en ny lägenhet innan du begär tillbaka pengar för hyran. Om du har bott i andrahandslägenheten mindre än två år har du nämligen inget besittningsskydd, och kan bli uppsagd av vilken anledning som helst. Då är det klokt att vänta med din ansökan till hyresnämnden tills du har ordnat ett annat boende. 

Ansökan måste vara inne tre månader efter flytten

Vänta inte alltför länge med din ansökan. Om du har flyttat från lägenheten måste din ansökan om återbetalning ha kommit in till hyresnämnden inom tre månader från det att du flyttade. Datum för ansökan till hyresnämnden är utgångspunkt för när man beräknar retroaktiv återbetalning.

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.