Jönköping skymning
Pressbild Jönköpings kommun

Hyra lägenhet Jönköping

Vill du hyra en lägenhet i Jönköping? Här har vi samlat tips till dig som söker bostad i Jönköping.

Hur får jag ett förstahandskontrakt i Jönköping?

Bostadsbristen är stor i Jönköping. Att få en bostad via Jönköping bostadsförmedling kan långt tid, därför är det bra att ställa sig i bostadskön så snart som möjligt. För att stå i den kommunala bostadskön betalar du en årlig avgift.

Fördelen med den kommunala bostadskön är att utbudet av lägenheter är oftast är störst där.  Kommunala förmedlingar är också öppna med vad som krävs för att du ska få lägenhet och har tydliga turorningsregler efter kötid. Ibland har de särskilda bostäder och köer för ungdomar, studenter eller personer över 65 år. För nyproducerade lägenheter förekommer att man frångår köprincipen och ger hyreskontrakt till dem som sökte först. 

Lägenhet utan kötid i Jönköping

Ett alternativ om du saknar kötid är att söka direkt av privata hyresvärdar i Jönköping De har ibland egna förmedlingar där du kan registrera dig som sökande, dessa är ofta gratis. Har du tur kan du hos vissa hyresvärdar få lägenhet utan kötid. Men hos de flesta behöver du köa, andra har först till kvarn-princip eller väljer fritt bland sökande som uppfyller deras krav.

Nackdelen med hyresvärdar som väljer hyresgäster fritt utan öppna och tydliga regler är att det ökar risken för diskriminering och gör det svårare för hushåll med sämre ekonomi att få en lägenhet. 

Fler tips för söka bostad hittar du här

OBS. Du kan inte få bostad via Hyresgäst­föreningen

Bli medlem i Hyresgäst­föreningen när du hittat hem!

När du hittat en hyresrätt att flytta till kan du bli medlem hos oss i Hyresgäst­föreningen. Vi finns där för alla som bor i hyresrätt. Vi förhandlar din hyra, hjälper dig med juridisk rådgivning och står på din sida när du är i konflikt med din hyresvärd. Dessutom får du mängder av rabatter på allt från streamintjänster, biobiljetter till hyrbilar och hotell. Läs mer om medlemskapet här

Hyra andrahandslägenhet i Jönköping

Enklast är att hitta lediga nyproducerade lägenheter, men där är hyran i regel högre än för äldre lägenheter. I väntan på ett förstahandskontrakt kan du söka en andrahandslägenhet, via någon av förmedlingssajterna för andrahandsboenden. Hyr du i andra hand blir hyran oftast något högre än om du hyr i första hand, men inom rimliga gränser. Var försiktig så du inte betalar för mycket.   

Läs mer om hyra i andrahand eller som inneboende

Var uppmärksam på att det kan förekomma bedrägerier och personer som tar ut ockerhyror. Det innebär att hyresvärden tar ut högre hyror än vad som är tillåtet. Tänk också på att det är olagligt att köpa eller sälja ett hyreskontrakt. Är du medlem hos oss och har du frågor om vilka lagar och regler som gäller är du välkommen att kontakta oss!

Tips för att hitta en hyresrätt i Jönköping:

  • ställ dig i kommunala bostadskön
  • ställ dig i kö hos privata hyresvärdar
  • sök andrahandslägenheter
  • hyr ett rum som inneboende
  • fråga vänner och bekanta
  • flytta ihop med en kompis eller partner