glad kille står vid fönster

Förstahandskontrakt Stockholm

Det är stor brist hyresrätter i Stockholm. Det kan därför ta lång tid att få ett förstahandskontrakt. Här är våra bästa tips för du enklast hittar ett förstahandskontrakt.

Få ett förstahandskontrakt via bostadskön

Att få ett förstahandskontrakt i Stockholm tar oftast lång tid. Därför är det viktigt att du så snabbt som möjligt registrerar dig i Stockholms bostadskö eller bostadsköer i angränsande kommuner om du kan tänka dig att pendla.

Förstahandslägenhet hos privata hyresvärdar

En del hyresvärdar har egna bostadköer andra lägger ut sina bostäder på exempelvis HomeQ som är en marknadsplats för förstahandlägenheter. Här hittar du lista med länkar till Hyresvärdar i Stockholm 

Förstahandskontrakt i Stockholm utan kö

Har du tur kan du få ett förstahandskontrakt direkt av en privat hyresvärd utan att behöva köa. Vissa kan ha en "först till kvarn"-princip, andra kör helt utan kö eller tydliga regler för vem som får kontraktet. De väljer istället den hyresgäster de anser lämpligast. 

Förstahandskontrakt i Stockholm - fler tips

  • I vissa bostadsköer kan du ställa dig redan när du fyllt 16 år.
  • Uppvisa en fast inkomst. Vanligtvis krävs en årsinkomst som motsvarar tre gånger årshyran. Har du inte det, kan du skaffa en borgensman
  • Sök bostadsbidrag - men var noga med att ange korrekta uppgifter så du inte blir återbetalningsskyldig. Läs mer om bostadsbidrag
  • Har du god ekonomi, håll utkick efter nyproducerade lägenheter, där är ofta konkurrensen mindre eftersom hyran är högre.
  • Betala av eventuella skulder. De flesta hyresvärdar erbjuder inte förstahandskontrakt om du har stora skulder hos Kronofogden. Hos Kronofogden kan du få hjälp med skuldsanering.
  • Är du över 65 år eller under 25 år kan det finnas särskilda bostadköer där det går fortare för dig att få en lägenhet. Observera att kontrakten för ungdomsläganheter ofta är tidsbestämda.
  • Som ung kan du söka lägenhet med en kompis på ett så kallat kompiskontrakt. Läs mer om det hos Bostadsförmedlingen i Stockholm.
  • Betala aldrig för ett för ett förstahandskontrakt, ett så kallat svartkontrakt. Det är olagligt. Läs mer om svartkontrakt