Besittningsrätt & Besittningsskydd
Besittningsrätt eller besittningsskydd som det också kallas, innebär att du som hyresgäst många gånger har rätt att bo kvar i din lägenhet även om din hyresvärd vill säga upp ert hyresavtal. Detta skydd finns till för att du ska kunna känna dig säker i ditt boende. Som hyresgäst har du oftast ett stark besittningsskydd från och med första dagen när du har ett förstahandskontrakt.
Vad är besittningsrätt?
Besittningsskydd eller besittingsrätt innebär att du har rätt till en förlängning av ditt hyreskontrakt om din hyresvärd vill säga upp det innan hyresperioden är slut. Detta gäller dock inte alltid. Har du på något vis misskött dig, till exempel inte betalt din hyra eller vanvårdat bostaden har du brutit mot ert hyresavtal och ditt besittningsskydd kan brytas. Du kan alltid höra av dig till oss på Hyresgästföreningen om du har några frågor kring hur din besittningsrätt fungerar.
När får man besittningsrätt i hyresrätt?
Du har oftast en start besittningsrätt för din hyresrätt från och med första dagen av en hyresperiod vid ett förstahandskontrakt.
När gäller inte besittningsrätt?
Hyr du en bostadsrätt, villa eller annan privatbostad i andra hand har du inte besittningrätt eller besittningsskydd, som det också kallas.
Hur funkar besittningsrätten vid andrahandsuthyrning?
Om du hyr ut din hyresrätt till någon i andrahand i en period längre än två år får den personen besittningsrätt gentemot dig. Du kan med andra ord inte säga upp ert hyreskontrakt hur som helst. Dock gäller inte besittningsskyddet för din hyresgäst om du själv vill flytta tillbaka till din lägenhet. Vid en andrahandsuthyrning går det att avtala bort besittningsskydd för bostad. Detta görs utöver själva hyresavtalet och behöver vanligen godkännas av Hyresnämnden för att vara giltigt.
Har jag besittningsrätt om jag hyr ett rum som inneboende?
Det finns aldrig ett besittningsskydd vid inneboende.
Har jag besittningsrätt om jag hyr en bostadsrätt eller villa?
Det finns inte heller ett besittningskydd för villa eller bostadsrätt när man hyr i andrahand.
Kan man avtala bort besittningsrätt?
Det är vanligt att besittningsrätten avtalats bort vid ett tillfälligt förstahandskontrakt, till exempel vid en korttidshyra för en hyresrätt som ska rivas eller renoveras. Besittningsrätten behöver isåfall avtalas bort i ett separat upprättat avtal.
Kan en andrahandshyresgäst ta över mitt förstahandskontrakt?
Det spelar ingen roll hur lång tid din hyresgäst har bott i din lägenhet i andrahand eller om hen har fått besittningsrätt, hyresgästen har aldrig rätt att ta över ditt förstahandskontrakt. Men säger din hyresvärd upp ditt förstahandskontrakt kan värden välja att teckna ett hyresavtal med hyresgästen som bott i din lägenhet i andrahand om hen ansöker om det.
Hur kan jag få hjälp av Hyresgästföreningen?
Bor du i en hyresrätt är du varmt välkommen att bli medlem i Hyresgästföreningen! Vi är en stark och kunnig organisation som gärna svarar på alla dina boendefrågor som handlar om besittningsrätt, eller något annat som rör hyra och hem. Som medlem hos oss får du flera fina förmåner. Vi kan vara med och förhandlar hyror, hjälpa dig med juridisk rådgivning och står på din sida i en eventuell hyrestvist.
Viktigt att tänka på
Om du blir uppsagd ska du alltid ta kontakt med Hyresgästföreningen så att du får information om vad som gäller i din specifika situation och för att få professionell hjälp. Det som beskrivs på den här webbsidan är bara en allmän och kortfattad information.