Lägenhetsbyte Göteborg

Vill du byta lägenhet i Göteborg? Här kan du läsa om när du har rätt att byta lägenhet och hur du gör ett lägenhetsbyte.

Lätt att flytta

När har man rätt att byta lägenhet?

För att få byta lägenhet krävs hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande. För att ha rätt till ett lägenhetsbyte behöver du ha så kallat beaktansvärda skäl, om inget annat avtalats. Rätten att byta lägenhet är reglerad i hyreslagen.

Beaktansvärda (giltiga) skäl till lägenhetsbyte är:

  • ändrade familjeförhållanden,
  • väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden,
  • studier eller arbete på annan ort.

Läs mer om regler för lägenhetsbyte

Bli medlem i Hyresgäst­föreningen när du hittat hem!

När du hittat en hyresrätt att flytta till kan du bli medlem hos oss i Hyresgäst­föreningen. Vi finns där för alla som bor i hyresrätt. Vi är med och förhandlar om hyror, hjälper dig med juridisk rådgivning och står på din sida när du är i konflikt med din hyresvärd.

Göteborg, Haga

Så gör du ett lägenhetsbyte i Göteborg

Ansökan om lägenhetsbyte gör du hos din hyresvärd. Göteborgs kommunala hyresvärdar erbjuder gratis direktbyte inom sina bostadsbestånd. Om din hyresvärd inte erbjuder en sådan tjänst kan du ladda ned Hyresgäst­föreningens formulär och skicka det till hyresvärden. Observera att du behöver ha bott i lägenheten minst ett år för att få byta. Lyckas du inte få till ett byta så kan du såklart försöka hitta en ledig lägenhet antingen via Göteborgs bostadskö eller genom att söka direkt hos någon av Göteborgs Hyresvärdar

Det största utbudet av byteslägenheter hittar du via digitala tjänster och bytessajter som exempelvis Lägenhetsbyte.se och Blocket.se. Där du kan lägga upp en annons och se vilka lägenheter som är tillgängliga för byte. Det kan också vara värt att ta en titt i sociala medier. På exempelvis Facebook finns det grupper för lägenhetsbyte. Tänk på att bytessajter ofta tar ut en  en avgift. Och var försiktig, det kan förekomma bedrägerier på digitala plattformar för bostadssökning eller lägenhetsbyte.

Hur hittar jag en byteslägenhet i Göteborg?

I storstaden Göteborg finns ett stort utbud av byteslägenheter. Samtidigt är konkurrensen om bytesobjekten tuffare, eftersom fler flyttar till och inom Göteborgsregionen. Bor du i en mindre kommun och vill byta till en lägenhet i Göteborg kan vara svårt att hitta en lägenhet i ett lika attraktivt läge som möter dina önskemål kring exempelvis  pris och storlek på bostaden. Omvänt kan det vara enklare för dig som bor i Göteborg och vill flytta till en mindre ort att hitta en lägenhet som möter dina önskemål och behov.