En kvinna står framför ett skrivbord.  Bakom henne sitter två män,

Hyresförhandlingar region Stockholm

På den här sidan kan du läsa mer om hyresförhandlingarna för Stockholm och Gotland. Sidan uppdateras löpande med den senaste informationen om förhandlingsläget.


Vi kämpar för rimliga hyror

Fastighetsägarna kräver att hyrorna höjs med tolv procent 2024. Det här är andra året som hyresvärdarna kräver chockhöjda hyror. Det enda som står mellan dig och deras krav är Hyresgästföreningen. När vi nu går in i hyresförhandlingarna för 2024 kommer vi fortsätta kämpa för rimliga hyreshöjningar. Chockhöjda hyror är inte lösningen. Vad som däremot är lösningen är att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på. Genom att vi går samman och förhandlar kollektivt kan vi få en trygg och stabil hyresutveckling.

Läget inför årets förhandlingar

Hyror och priser steg kraftigt under 2022-2023, vilket har satt hyresgästerna under stark ekonomisk press. Fastighetsägare har under många år haft det väldigt bra och tjänat mycket pengar. Hyresgästerna tog ett stort ansvar förra året. Det här året kommer fastighetsägarna behöva ta ett större ansvar.

Hyresgästernas förutsättningar

  • Hela 56 procent av regionens hyresgäster är ensamstående med eller utan barn. Det innebär att det är en inkomst som ska bära alla kostnader, vilket ger mindre marginaler att klara kostnadsökningarna.  
  • I Stockholm lägger hyresgästerna i genomsnitt 27,4 procent av inkomsten på boendekostnader, det är betydligt mer än de som bor i bostadsrätt eller äganderätt. Hyresgäster har små marginaler och riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket. Det förlorar hela samhället på.  

Läget i hyresförhandlingarna 

Under slutet av september kommer de flesta hyresvärdarna till Hyresgästföreningen med begäran om förhandling om att höja hyrorna 2024. Själva förhandlingarna inleds på allvar i oktober.

De privata hyresvärdarnas samarbetsorganisation, Fastighetsägarna, har meddelat att de kräver en höjning på tolv procent.

Gotlandshem kräver 17,53 procent.

Än så länge finns inga klara överenskommelser om ny hyra för 2024.
Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies