Almedalen

Förhandlingsläget på Gotland

Hur ser förhandlingsläget ut med just din hyresvärd? På den här sidan hittar du aktuell information om krav och överenskommelser för 2024 års hyror.

Hyres­förhandlingarna om 2024 års hyror har startat. Sidan uppdateras löpande med den senaste informationen om de pågående förhandlingarna. Klicka på listan nedan för att hitta aktuell information för just din hyresvärd.

Gotland

Allmännyttiga bolag
Gotlandshem

Kommunala hyresvärdar
Region Gotland

Privata bolag 

KlaraBo

Fastighetsägarna

Startsida hyres­förhandlingar

Förhandlingsinformation

Gotlandshem

I november strandade Gotlandshem förhandlingarna om 2024 års hyror efter rekordkrav på hela 17,53 procents höjning. Beslutet om nya hyror gick då för avgörande till Hyresmarknadskommittén (HMK), där en opartisk ordförande nu har tagit beslut om att Gotlandshem får höja hyran med 5,6 procent. Läs mer här.

KlaraBo

Efter krav på hyreshöjningar på 6,75 procent har KlaraBo valt att avbryta hyres­förhandlingarna för 2024. De har nu istället skickat ut hyresavier med en hyreshöjning om 6,95 procent, från och med första januari 2024. Hyresgäst­föreningen uppmanar berörda hyresgäster att fortsätta betala sin gamla hyra och inte betala den nya högre hyran. Läs mer om hur du ska agera här.

Fastighetsägarna

Fastighetsägarna väljer att avbryta hyres­förhandlingarna med Hyresgäst­föreningen i Stockholms stad efter rekordhöga hyreskrav på 12 procent. Beslutet går nu för avgörande till oberoende skiljeman. Den 15 januari avbröts även förhandlingarna med Fastighetsägarna i Danderyd, Huddinge, Lidingö, Nacka, Nynäshamn, Sigtuna, Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Södertälje och Gotland.