bäddar sängen
Volha Flaxeco, Pexels

Så blir du av med ohyra och skadedjur

Låt inte ohyran ta bort sommarglädjen. Här har vi samlat allt du behöver veta för att bli av vägglöss, silverfiskar, mal, myror och andra skadedjur i din hyresrätt.

Så blir du av med skadedjur i lägenheten  

 

1.  Förebygg genom att hålla rent hemma

2.  Agera snabbt när du upptäckt skadedjuren

3.  Anmäl problemet till hyresvärden

4.  Meddela ditt försäkringsbolag om ohyran.

5.  Se vad du själv kan göra i väntan på hjälp.

 

Bli medlem- få stöd och råd från våra experter

Som medlem i Hyresgästföreningen kan du kontakta våra experter för rådgivning om du drabbats av ohyra i bostaden. Bli medlem här.

kvinna med städutrustning
Andrea Piacquardio, Pexels

Så blir du av med vägglöss

Vägglöss är ett särskilt obehagligt skadedjur som i första hand lever på att äta blod från sovande människor. Den gömmer sig i närheten av där du sover och kan ge allergiska reaktioner. Att vägglössen blivit allt vanligare i Sverige beror på vårt flitiga resande. Den sprids via föremål samt mellan lägenheter. Tecken på att du har drabbats av vägglöss är små blodfläckar på inredning. När den biter sticks det en aning och bettet kan klia samt bli rött. Fullbildade insekter lämnar synliga skal.

  • Kontakta din hyresvärd vid misstanke. Vill du minska risken för att drabbas, undvik sovsalar, ha resväskan stängd på rummet och inte på golvet. Se upp med att köpa begagnade möbler.

Så blir du av med silverfiskar

Silverfiskar ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar där den livnär sig avlagringar som bildats där. De kan också vara förtjusta i stärkelsehaltiga varor som mjöl och bröd.

Vanliga silverfiskar utgör dock ingen hälsorisk och knappast någon större ekonomisk risk heller. Däremot kan upptäckt av silverfiskar på andra platser än kök och badrum vara ett tecken på att det finns en fuktskada.

Den lite ovanligare långsprötade silverfisken däremot, som ökat de senaste åren sägs göra skada genom att den äter papper som förvaras på mörka, fuktiga platser, exempelvis ett magasinsförråd. Den tycks även tåla torrare miljöer vilket gör den svårare att bli av med.

  • Håll nere luftfuktigheten i bostaden, ha bra ventilation och dammsug ofta. Ställ inte bokhyllan och soffan direkt mot väggen. Kan stötas bort med hjälp av röd cederträolja. Vid stor förekomst kontakta hyresvärd för hjälp med sanering.

Så blir du av med myror

Myror räknas som ohyra i hyreslagens mening och du måste kontakta värden direkt om det finns myror eller annan ohyra i lägenheten. Värden ska agera för att utrota ohyra och du kan ha rätt till en hyresnedsättning för den tid som gått från felanmälan och fram till dess att myrorna är borta. Men det är något som måste bedömas närmre. 

  • Rensa undan sopor, mat och spill Torka golv och bänk med våt trasa. Vid svåra problem kontakta hyresvärd Vid stor förekomst kontakta hyresvärd för hjälp med sanering

Så blir du av med bananflugor

Om man vill bli av med bananflugor bör man först och främst storstäda i köket. Våttorka alla ytor och släng gammal frukt och annan mat som står framme. Töm soporna och städa rent i skåpet under vasken. Gå även ut med glas- och pappersinsamlingen där det kan finnas tomma vinflaskor, juicepaket eller liknande.

  • Gör en bananflugfälla: Dela en petflaska. Blanda 1 dl vatten, 1 dl vinäger, 2 msk honung och lite diskmedel. Häll blandningen i botten, sätt den övre delen upp och ner. Flugorna drunknar. Fler varianter på fällor hittar du i vår medlemstidning Hem och Hyra.

Så blir du av med mal och pälsängrar

Det finns en uppsjö av olika malsorter (malfjäril) i Sverige. De typer som skapar problem för människor är dem som livnär sig på textilier, särskilt ylle och är inte rolig att få in i garderoben, där malen trivs då den är ljusskygg. Tecken på att du fått besök av mal är små oregelbundna hål i kläder, larvskal efter att den ömsat skinn. Pälsängrar är egentligen inte en mal men förväxlas ofta med mal eftersom den också angriper textilier.

  • Städa ordentligt. Ta bort organiskt material – städa. Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage. Kontrollera era undanlagda textilier regelbundet. Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling. Angripna textilier kan även läggas i påsar och frysas. (Källa Anticimex)

Så blir du av med råttor

Råttor är ohyra som kan orsaka stora materiella skador och sprider smitta. Det har hänt att folk fått hela sitt bohag uppätet vid magasinering. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år, då barnen i sin tur snabbt blir könsmogna. Råttor har alltid levt nära människor och det är svårt att skydda sig helt, men undvik att låta föda och vatten stå framme. Tecken på att du har fått besök av råttor är spillning eller tassavtryck på golvet eller gnagmärken.

  • Har du fått in råttor i din lägenhet är det ett ärende för hyresvärden. Sanering krävs.

Vad säger lagen om skadedjur och ohyra i bostaden?

Hyresvärdens ansvar

Enligt Miljöbalken 9 kap. 9 § anger att en bostad ska vara fri från skadedjur. Fastighetsägaren ska ha egenkontroll enligt miljöbalken. Det innebär att förekomsten av skadedjur ska förebyggas, kontrolleras och vid behov åtgärdas. Enligt Hyreslagen 17 § är hyresvärden skyldig att vidta lämpliga åtgärder för att utrota ohyra, även om hyresgästen är ansvarig för att sådan förekommer i lägenheten. Läs mer om juridiken kring skadedjur och ohyra hos Folhälsomyndigheten

Hyresgästens ansvar

Hyregästen har ett ansvar att nyttja sin bostad på ett sätt så att skadedjur och ohyra inte kan spridas. Det kan till exempel handla om att informera fastighetsägaren när skadedjur upptäcks, förvara mat på rätt sätt, och att samarbeta vid saneringar.

Hyregästen är också skyldig att följa de ansvisningar hyresvärden ger för att saneringen skall kunna genomföras på ett bra sätt. 

Rätt till ersättning

Har du inte själv orsakat problemet kan du få ekonomisk ersättning för nödvändiga kostnader för saneringen, samt en hyresreduktion för besväret.

Däremot kan rätten till ersättning vara begränsad. Idag är det snarare regel än undantag att hyresvärdar skrivit in en klausul i hyresavtalen om att hyresgästen inte har rätt till ersättning för den tid hen har ohyra i bostaden.

Meddela försäkringsbolaget om ohyran

Det är viktigt att hyresgästen anmäler ohyran till sitt försäkringsbolag. Vid en tvist med hyresvärden kommer försäkringsbolaget vara högst delaktigt och från försäkringen kan hyresgästen ibland få ersättning för skadat bohag etc. 

Läs vår medlemstidning Hem och hyras guide om skadedjur och ohyra i lägenheten

Lyssna på hyrespodden om ohyra och skadedjur i bostaden

Få mer information

Som medlem i Hyresgästföreningen är du alltid välkommen att kontakta oss för att få mer information.