Bättre luftkvalitet hemma
Hyresgäst­föreningen

Torr luft inomhus? - Så får du bättre luftkvalitet

Luften vi andas är otroligt viktig för vår hälsa och livskvalitet. I Sverige spenderar vi omkring 90 procent av vår tid inomhus. Det finns flera faktorer som kan försämra luftkvaliteten inomhus och flera sätt att göra den bättre.

Hur slipper jag torr luft inomhus?

För att lösa problemet med torr luft kan du köpa en luftfuktare eller på andra naturlga sätt öka luftfuktigheten hemma. Ett billigt och effektivt husmorsstips för att snabtbt få bättre luft inomhus är att ordna ett korsdrag i bostaden.

7 sätt för att få bättre luft inomhus

Det finns flera saker du själv kan göra för att förbättre luftkvalitén i din lägenhet:

  1. Se till att ventilationen hemma fungerar bra och effektivt rensar luften från kemikalier och bakterier. Var vaksam på till exempel kondens på insidan av sovrumsfönstret, matos som dröjer kvar ovanligt länge eller tecken på fukt eller mögel på innertak i badrummet – det tyder på att ventilationen kanske inte fungerar som den ska.
  2. Se till att uteluftsventiler i vardagsrum och sovrum fungerar som de ska. Rengör även frånluftsfläktarna. Diska dem som är i köket och dammsug/torka av dem som är i badrummet. Du kan även dammsuga eventuella filter vid fönstren.
  3. Ordna ett korsdrag där ett enkelt husmorstips som är effektivt rengör luften, speciellt efter att du till exempel använt levande ljus mycket.
  4. Tvätta dina sängkläder regelbundet.
  5. Dammsug ofta.
  6. Stäng av elektroniska apparater när de inte används. När de är varma ger de ifrån sig skadliga ämnen.
  7. Rätt sorts växter kan göra inomhusluften bättre och rensa den från föroreningar. Skaffa till exempel Fredskalla, Gullranka eller Aloe vera som har en positiv effekt på luftkvaliteten. 

Vad påverkar luftens kvalitet?

Det finns massor av faktorer som kan påverka hur bra luften är i din lägenhet. Här listar vi de vanligaste orsakerna till brister i luftkvaliteten:

Bristfällig ventilation

Hur effektiv din ventilation är bestäms av hur mycket gammal luft som byts ut mot ny frisk luft i din lägenhet. Kommer luften in i lägenheten via det tilluftdon som finns kopplat till ventilationen, är det bra förutsättningar för god luftkvalitet. Men kommer luften in via otätheter i väggar, tak och golv kan den innehålla desto mer föroreningar.

Fuktskador

För hög fukthalt inomhus är en av de vanligaste bristerna i luftkvaliteten. Kemiska reaktioner och tillväxt av mikroorganismer kan orsakas av fuktig luft i lägenheten.

Allergener

Insekter, kvalster, djur och mikroorganismer är exempel på sådant som kan avge allergener som kan vara luftburna under en lång tid. Ett sätt att minska halterna av allergener i luften är att ha en effektiv ventilation.

Mikroorganismer

Bakterier och mögelsvampar är exempel på mikroorganismer kopplad till dålig inomhusluft. Det är vanligast att mögel kommer in med uteluften, medan bakterier kommer in via människor som vistas i lägenheten.

Kvalster

Fuktiga miljöer höjer risken för att kvalster frodas. De kan leva och föröka sig i lägenheter där luftfuktigheten når en hög nivå. Kvalsters rester och avföring kan orsaka allergier.

Radon

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium faller sönder. Byggmaterial som kallas blåbetong är en vanlig källa till radon. Det kan även komma från marken och ibland från dricksvattnet. I värsta fall kan radon orsaka lungcancer, men då efter en lång tids exponering.

Hur mäter jag luftkvaliteten i lägenheten?

Du kan mäta luftfuktigheten i din lägenhet med hjälp av en luftfuktare eller kombinerad luftrenare och luftfuktare. Det går även att mäta den med en hygrometer, ett mätinstrument vars syfte är att avgöra hur pass fuktigt någonting är ­– eller en väderstation som även mäter temperatur och lufttryck.

Radonhalten kan enkelt mätas genom att lägga ut en speciell plastdosa i lägenheten. Se till att noggrant följa instruktionerna vid utläggningen. Dosan ska ligga kvar i minst två månader under vinterhalvåret, från oktober till april. När dosan sedan har skickats på analys får du besked om årsmedelvärdet. En radondosa kostar cirka 600 kronor, inklusive analysen.

Vissa kommuner erbjuder gratis radonmätning eller en mätning till ett billigare pris. Misstänker du att det är dålig luft i din lägenhet ska du alltid börja med att kontakta din hyresvärd och be att de utreder frågan. Agerar inte hyresvärden kan du kontakta kommunens miljökontor. De är tillsynsmyndighet i frågor som berör inomhusmiljö och de kan sätta press på hyresvärden att agera för att till exempelvis åtgärda ventilation eller annan brist som orsakar försämrad luftkvalitet.

Olika typer av luftrenare

En luftrenare filtrerar bort allergener, virus, bakterier, luftföroreningar och mögel. Vill du att den även ska få bort gaser och lukter behöver du addera ett kolfilter. Vissa luftrenare är möjliga att koppla till en smartphone, medan andra inte är det. Om du väljer en uppkopplad version har du möjlighet att använda fler inställningar, fjärrstyrning, notiser till din smartphone som visar luftkvaliteten på ett tydligt sätt (till exempel hur lång livslängden är på ditt filter). Priset för en luftrenare startar kring tusenlappen för budgetvarianter, men vill du betala mer för design och uppkoppling finns det massor att välja emellan. Men kom ihåg att om det finns brister gällande inomhusluften är det som utgångspunkt hyresvärden som ska undersöka och åtgärda felen.

Rätt till ersättning vid brister i ventilationen

Som hyresgäst kan du ha rätt till en nedsatt hyra om lägenheten är i bristfälligt skick och inte fullt brukbar. En förutsättning för att kunna få en nedsättning är att inte du själv eller någon annan som du ansvarar för har orsakat bristen. Du kan tidigast få en nedsättning från dess att du felanmält bristen till din hyresvärd och fram till dess att bristen är åtgärdad. Ventilationsproblem, fukt och mögel är exempel på brister som kan vara ersättningsgrundande, så kontakta din hyresvärd om du upplever någon av de bristerna. Agerar inte hyresvärden kan du kontakta kommunens miljökontor.

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen är du alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha mer information.