Checklista när du ska flytta

Att tänka på när du ska flytta

Vad får jag inte glömma när jag ska flytta? Att börja planera sin flytt i tid är ett bra råd som underlättar när du ska flytta. Följ vår checklista när du ska flytta ut från din lägenhet så minskar du stressen och flytten går enklare.

Säg upp din lägenhet i tid

Det vanliga är att uppsägningstiden är tre månader så var ute i god tid när du ska säga upp din hyresrätt. Hyresgäst­föreningen rekommenderar alltid att du gör din uppsägning skriftligt till din hyresvärd. Skicka uppsägningen i ett rekommenderat brev.

Fota eller filma lägenheten innan du flyttar ut

Det är bra att fota eller filma lägenheten för att senare kunna visa i vilket skick lägenheten var i när du flyttade ut. Du behöver inte betala för normalt slitage men större skador kan du bli skyldig att betala. Hyresvärden kan ställa krav mot dig i upp till två år efter att du flyttat från bostaden. Här kan du läsa mer.

En kvinna sitter vid ett bord och antecknar något på ett papper.

Se över dina avtal och abonnemang

Vilka abonnemang ska flyttas med eller sägas upp när du ska flytta? Ska du flytta till en annan hyresrätt ingår ofta hushållsel. För att få el behöver du ett elnätsavtal. Som hyresgäst har du ibland ett eget elnätsavtal och ibland är det fastighetsägaren som står på avtalet. Kan du flytta med befintligt bredband eller behöver du säga upp det? Hör med din hyresvärd vad som gäller för el och internetabonnemang. 

Skriv dig där du bor

Enligt lag måste du vara folkbokförd där du bor. Om du inte gör någon flyttanmälan, eller inte flyttar till eller bor på adressen som du har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Läs mer om hur du byter folkbokföringsadress.

En man och en kvinna håller om varandra och ler

Flytta din hemförsäkring

För att säkerställa att du är rätt skyddad så är det viktigt att du flyttar din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag och se till så att försäkringen gäller för ditt nya hem från dagen då du flyttar in. Du som är medlem kan använda vår förmånliga hemförsäkring via Gjensidige med bra villkor för dig i hyresrätt.

Uppdatera din adress

För att få posten till din nya lägenhet behöver du anmäla din nya adress hos Adressändring. Där kan du också beställa eftersändning av din post.

Anmäl din flytt till Skatteverket

Gör en flyttanmälan till Skatteverket så snart du känner till flyttdatum för att ändra din folkbokföringsadress. På så sätt uppdateras din adress till myndigheter och andra instanser. Adressen måste ha anmälts till Skatteverket inom en vecka efter att du har flyttat in på din nya adress.

Boka flytthjälp

När det väl är dags för flytt kanske vänner och familj kan hjälpa till med själva flytten? Skaffa flyttkartonger och börja flyttpacka tidigt.

Få rabatt på flytthjälp

Som medlem får du rabatt på flytthjälp om du hellre vill anlita en flyttfirma. Bli medlem och ta del av erbjudandet som ger dig rabatt hos flyttfirmor över hela Sverige.  

Checklista flyttstäd

Flyttstäda lägenheten

Att flyttstäda på egen hand tar lång tid så tänk på att avsätta tid för städningen. För att flyttstädningen ska bli godkänd behöver du tömma, avfrosta och stänga av kyl och frys. Spisen och fläkten ska också rengöras. Glöm heller inte att städa förråd och balkong. Här har vi samlat våra bästa tips i en checklista för flyttstädning.

Rabatt på flyttstädning

Hos vår förmånspartner HomeMade får du 12 procent rabatt på flyttstädning. Passa på att bli medlem redan idag för att ta del av erbjudandet.  

Lämna tillbaka alla nycklar

Glöm inte nycklarna! När du lämnar lägenheten och låser dörren för sista gången är det viktigt att hyresvärden får tillbaka alla nycklar till lägenheten, tvättstugan och förrådet.