Lägenhetsbyte Uppsala

Vill du byta lägenhet i Uppsala? Här kan du läsa om när du har rätt att byta lägenhet och hur du gör ett lägenhetsbyte.

Lätt att flytta

När har man rätt att byta lägenhet?

För att få byta lägenhet krävs hyresvärdens eller hyresnämndens godkännande. För att ha rätt till ett lägenhetsbyte behöver du ha så kallat beaktansvärda skäl, om inget annat avtalats. Rätten att byta lägenhet är reglerad i hyreslagen.

Beaktansvärda (giltiga) skäl till lägenhetsbyte är:

  • ändrade familjeförhållanden,
  • väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden,
  • studier eller arbete på annan ort.

Läs mer om regler för lägenhetsbyte

Bli medlem i Hyresgäst­föreningen när du hittat hem!

När du hittat en hyresrätt att flytta till kan du bli medlem hos oss i Hyresgäst­föreningen. Vi finns där för alla som bor i hyresrätt. Vi förhandlar din hyra, hjälper dig med juridisk rådgivning och står på din sida när du är i konflikt med din hyresvärd. Dessutom får du mängder av rabatter på allt från streamintjänster, biobiljetter till hyrbilar och hotell. Läs mer om medlemskapet här

Uppsala, blå fasad, lägenheter

Så gör du ett lägenhetsbyte i Uppsala

Ansökan om lägenhetsbyte gör du hos din hyresvärd. Under "mina sidor" på webbsidan för den kommunala hyresvärden Uppsalahem du skicka en ansökan om direktbyte. Om din hyresvärd inte ger den möjligheten kan du ladda ned Hyresgäst­föreningens formulär och skicka det till hyresvärden. Observera att du behöver ha bott i lägenheten minst ett år för att få byta.

Läs mer om hyresvärdar i Uppsala

Det största utbudet av byteslägenheter hittar du via digitala tjänster och bytessajter som exempelvis Lägenhetsbyte.se och Blocket.se. OBS. Bytessajter tar vanligtvis ut en månadsavgift.
Hittar du inget på bytessajterna kan du kolla om det finns lokala grupper i Uppsala på sociala medier för lägenhetsbyte. Har du tur kanske det även finns någon bland dina vänner som vill byta lägenhet med dig. 

Kom ihåg att vara försiktig, det kan förekomma bedrägerier på digitala plattformar för bostadssökning eller lägenhetsbyte.

Hur hittar jag en byteslägenhet i Uppsala?

I en stor stad som Uppsala är utbudet av byteslägenheter större än på mindre orter. Samtidigt är konkurrensen tuffare om bytesobjekten, eftersom fler söker sig till de större städerna. Bor du i en mindre kommun och vill byta till en lägenhet i Uppsala kan vara svårt att hitta en lägenhet i ett lika attraktivt läge som möter dina önskemål kring exempelvis pris och storlek. Omvänt kan det vara enklare för dig som bor i Uppsala och vill flytta till en mindre kommun att hitta en lägenhet som möter dina önskemål.