Hyresförhandling i region norra Skåne 2025
Håll koll på vad som händer i hyresförhandlingarna i norra Skåne och södra Halland. Denna sida uppdateras löpande med den senaste informationen om förhandlingsläget i regionen.
Hyresförhandlingar för 2025 präglas av rekordhöga krav
Hyresförhandlingarna om 2025 års hyror har redan inletts. Flera fastighetsägare pratar om kostnadsökningar på runt 15 %. Vi räknar med att det även i år kommer bli en tuff förhandlingsprocess.
I region norra Skåne har hittills påkallanden och yrkande från fastighetsägare kommit från Helsingborg, Landskrona, Halmstad, Falkenberg, Laholm, Hylte, Bromölla, Eslöv, Båstad, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Osby, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Östra Göinge.
Oberoende skiljeman
Runt om i landet och i vår region har ett antal fastighetsägare, företrädda av Fastighetsägarna, valt att avbryta förhandlingarna med Hyresgästföreningen och vänt sig till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyreshöjningar.
Vad händer om Fastighetsägarna ber hyresnämnden att utse en oberoende skiljeman?
Det som händer är att hyresnämnden väljer en oberoende skiljeman för att lösa tvisten mellan oss och hyresvärden. Skiljemannens uppgift blir att avgöra hur mycket hyran ska höjas. Skiljemannen har sex veckor på sig att fatta ett beslut efter att ha blivit vald.
Hyresgästföreningen beklagar Fastighetsägarnas agerande. Vi uppfattar det som att de inte har för avsikt att vilja förhandla på riktigt.
Vi kommer aldrig acceptera orimliga hyreshöjningar
De senaste två årens hyreshöjningar har varit historiskt höga. Vi anser att hyresgästerna har fått kompensera nog för fastighetsägarnas kostnader. Det handlar om dina pengar och vi kommer fortsätta göra allt för att hålla nere hyreshöjningarna. Och det gör vi bra – 2024 ville fastighetsägare i regionen i snitt höja hyran med 10,07 %. I slutändan landade snittet på 5,01 %.
Har din hyresvärd krävt en orimligt hög hyreshöjning? Då tycker vi att du ska kontakta dem och be om en förklaring.
Här hittar du uppdateringar om hur förhandlingarna går där du bor.
Urval om hyresförhandling i press och media
- Klart: Så blir nya hyran för Helsingborgshems hyresgäster (SVT Nyheter)
- Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul (Hem & Hyra)
- Så mycket vill bostadsbolag i Halland höja hyran - Hyresgästföreningen: "Alldeles för högt" (SVT Nyheter)
- ABK höjer hyrorna med 5 procent – yrkade på 9,5 (Kristianstadsbladet)
- Kämpar för att trycka ner de reckordhöga kraven (Hallandsposten)
- Nya hyror klara för Höganäshem (HD)
- Hyresvärdarnas krav i Nordvästskåne (SVT)
- Fabo vill ha närmre 10 procent i hyreshöjning (Hallands nyheter)
- Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran (Hem & Hyra)
- Debattartikel "Kräv mindre, fastighetsägare!" (Skånska dagbladet)
- Debattartikel "Dags för fastighetsägarna att ta sitt ansvar" (Hallandsposten)
- Laholmshem begär rekordhöjning (Hallandsposten)
Så går en hyresförhandling till
Hyresgästerna i regionen
- Hyresgästföreningen förhandlar för ca 110 000 lägenheter i norra Skåne och södra Halland. Vi har ca 2500 förhandlingsordningar, d v s fastigheter där vi har ett avtal med hyresvärden om att vi företräder hyresgästerna vid hyresförhandlingarna.
- I regionen finns 120 förhandlingsdelegater, d v s personer som engagerar sig ideellt och som är med och förhandlar hyran för sig och sina grannar.
- Hyreshöjningen i regionen för 2023 låg på 4,34 procent för privata fastighetsägare och för de kommunala fastighetsägarna på 4,24 procent.
Snittet blev 4,27 procent. - Under 2023 ökade kostnaderna för el, fjärrvärme, avfall samt vatten och avlopp i Skåne med 12,1 procent och i Halland med 12,6 procent. I Halland är det dyrast för Hylteborna som betalar i snitt 2842 kronor per lägenhet och månad. I Skåne är det dyrast för boende i Svalöv som betalar i snitt 3 117 kronor och billigast är det för boende i Höganäs som betalar i snitt 2 344 kronor per lägenhet och månad.
- Om man jämför med boende i övriga boendeformer lägger hyresgäster den största delen av sin inkomst på boendet och har samtidigt i genomsnitt 28 procent lägre medianinkomst.