En kvinna och två barn sitter i en soffa och läser bok

Hyres­förhandlingar 2024

Här hittar du information om årets hyres­förhandlingar. Undrar du vad som händer vid förhandlingsbordet där du bor? Klicka dig vidare till din regionala förhandlingsida. Har du frågor om förhandlingar eller annat som rör ditt medlemskap, testa vår chatbot i pratbubblan längst ned på skärmen.

Fem-procentiga hyreshöjningar 2024 

Nu är årets hyres­förhandlingar nästan helt klara. När förhandlingarna startade yrkade fastighetsägarna på en rekordhöjning på 12 procent. Orimligt högt menade Hyresgäst­föreningen. Att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på. Efter tuffa förhandlingar hamnade hyreshöjningen på i genomsnitt fem procent. Även det är historiskt höga siffror. För många hyresgäster slår höjningarna hårt mot en redan pressad ekonomi men det är viktigt att det inte blev 12 procent som fastighetsägarna ville ha.

Tillsammans är vi starka

Ett av Hyresgäst­föreningen främsta uppdrag är att förhandla hyran för Sveriges hyresgäster. Vill du också vara med och påverka din och andras hyra? Då borde du bli medlem.

En familj äter middag i ett kök.

Hyres­förhandlingar 2025

Fastighetsägarna på ett stort antal orter har meddelat att de redan nu kallar till hyres­förhandlingar inför 2025. Detta trots att de årliga hyres­förhandlingarna för 2024 ännu inte är helt klara samt att det ännu inte finns några färdiga underlag som ligger till grund för det årliga hyres­förhandlingarna.

Läs mer om hyres­förhandlingar 2025

Hyreshöjning 2024 - lokala förhandlingar 

Söker du information om hyreshöjningar hos din hyresvärd? Nästa alla hyres­förhandlingar görs på lokal nivå. I listan nedan hittar du aktuell information om förhandlingsläget med hyresvärdarna i din region.

Läs senaste nytt om förhandlingarna i din region:

Varför vill fastighetsägarna höja hyrorna så mycket?

Fastighetsägarna vill höja hyrorna på grund av de påverkas av den ekonomiska kris som vi befinner oss i just nu. Men fastighetsägare har under många år haft det väldigt bra och tjänat mycket pengar. Att hyresgästerna nu ska behöva ta den största smällen när fastighetsägarna haft det så bra under så lång tid är inte rättvist. Vi går inte med på det! 

Kommer hyres­förhandlingarna ta lika lång tid i år?

Den ekonomiska kris som vi befinner oss i gjorde att förra årets hyres­förhandlingar drog ut på tiden. Men med den nya förhandlingsmodellen som har tagits fram hoppas vi att hyres­förhandlingarna kommer gå smidigare i år. Om du är intresserad av förhandlingsmodellen kan du läsa mer här

Hyres­förhandlingar 2023

Nu kanske du tänker, höjdes inte hyrorna precis? Jajamän, det stämmer! Grejen är den att vi hyresförhandlar varje år, och 2023 var ett minst sagt speciellt år där fastighetsägarna ville höja hyran rekordmycket. Alltså orimligt mycket. Det gick vi såklart inte med på och lyckades hålla nere hyrorna. 

Årets hyres­förhandlingar kommer bli tuffa, men vi gör allt vi kan för att du ska få en rimlig hyreshöjning