En kvinna och två barn sitter i en soffa och läser bok

Hyresförhandlingar 2024

Nu har hyresförhandlingarna för 2024 börjat! Här kan du få svar på dina frågor om årets hyresförhandlingar. Dessutom är det här sidan där du löpande kan uppdatera dig om vad som händer vid förhandlingsbordet.

Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 12 %

Hittills har Fastighetsägarna gått ut med att de vill höja hyrorna med 12 % i Stockholm och Göteborg. Det är en helt orimlig höjning. När vi nu sätter oss ner och börjar hyresförhandla kommer vi göra allt vi kan för att det inte ska bli några 12 % hyreshöjningar för Sveriges hyresgäster. Det är inte hyresgästerna som ska behöva betala hela hyresnotan. Och att chockhöja hyror är inte lösningen. Vad som däremot är lösningen är att hålla hyrorna på en balanserad och bra nivå, det tjänar både hyresvärdarna och hyresgästerna på.

Tillsammans är vi starka

Ett av Hyresgästföreningen främsta uppdrag är att förhandla hyran för Sveriges hyresgäster. Vill du också vara med och påverka din och andras hyra? Då borde du bli medlem.

Varför vill fastighetsägarna höja hyrorna så mycket?

Fastighetsägarna vill höja hyrorna på grund av de påverkas av den ekonomiska kris som vi befinner oss i just nu. Men fastighetsägare har under många år haft det väldigt bra och tjänat mycket pengar. Att hyresgästerna nu ska behöva ta den största smällen när fastighetsägarna haft det så bra under så lång tid är inte rättvist. Vi går inte med på det! 

Kommer hyresförhandlingarna ta lika lång tid i år?

Den ekonomiska kris som vi befinner oss i gjorde att förra årets hyresförhandlingar drog ut på tiden. Men med den nya förhandlingsmodellen som har tagits fram hoppas vi att hyresförhandlingarna kommer gå smidigare i år. Om du är intresserad av förhandlingsmodellen kan du läsa mer här

Hyresförhandlingar 2023

Nu kanske du tänker, höjdes inte hyrorna precis? Jajamän, det stämmer! Grejen är den att vi hyresförhandlar varje år, och 2023 var ett minst sagt speciellt år där fastighetsägarna ville höja hyran rekordmycket. Alltså orimligt mycket. Det gick vi såklart inte med på och lyckades hålla nere hyrorna.  

 

Årets hyresförhandlingar kommer bli tuffa, men vi gör allt vi kan för att du ska få en rimlig hyreshöjning