människor sitter vid ett bord

Engagera dig för rimliga hyror

Är du orolig för kommande hyreshöjningar? Du vet väl att du kan göra din röst hörd. Det finns faktiskt många sätt att engagera sig för att påverka hyreshöjningarna. På den här sidan berättar vi om några av dem.

Använd sociala medier

Ta hjälp av sociala medier för att uppmärksamma orimliga hyreshöjningar. Tack vare sociala medier kan du snabbt skapa engagemang och sprida kunskap. Du kan till exempel skapa ett evenemang på Facebook, en digital namninsamling eller helt enkelt posta ett inlägg på Instagram. Fundera över vilka du vill nå ut till och välj kanal efter det.

Mejla din hyresvärd

Vill din hyresvärd chockhöja hyran? Hör av dig till din hyresvärd och berätta vad du tycker. Utgå från din situation och förklara hur du påverkas av hyreshöjningen. Och prata med dina grannar - för ju fler som hör av sig desto bättre! Du hittar vanligtvis kontaktuppgifter på din hyresavi.

Kontakta politiker

Att ta kontakt med politiker via mejl eller telefon är effektivt om man vill att någonting ska förändras. Passa på att ta reda på vad dina grannar tycker om hyreshöjningarna och ta med deras synpunkter när du kontaktar berörda politiker.  

Håll dina grannar uppdaterade

Det är viktigt att du och dina grannar håller ihop! Samla gärna alla till ett möte för att prata om vad ni tillsammans kan göra för att påverka era hyror. Om du haft kontakt med till exempel hyresvärden eller politiker kan du även informera om vad ni har diskuterat. Det är också en god idé att sätta upp lappar i trappuppgångar och lämna information i brevlådor. Här hittar du material som du kan använda till det.