En kvinna sitter i sängen och håller för öronen.

Grannen stör och värden gör inget. Vad ska jag göra?

Du har självklart rätt till lugn och ro i din bostad- oavsett tid på dygnet. Men vad gör du om din granne ofta för oväsen, exempelvis genom att spela musik, och din hyresvärd vägrar göra något åt saken? Här kan du läsa om dina rättigheter och hur vi kan hjälpa dig att lösa problemet.

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies

Hur mycket får man störa sina grannar?

Om du bor i ett flerfamiljshus måste du acceptera ljud och andra störningar som hör till ett normalt liv, men ständigt pågående och allvarliga störningar ska du inte behöva tåla. Och det gäller i synnerhet under nattetid. 

Höga ljud från grannens husdjur? 

Som hyresgäst ansvarar man för att de egna husdjuren inte stör andra personer som bor i huset. Om du blir störd av grannens husdjur bör du prata med grannen och berätta hur störande djurens oljud är. Om det inte hjälper kan du ta hjälp av värden. 

Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om djurskötsel.

Om du blir störd av dina grannar kan du: 

  • Prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör dig. 
  • Ta upp frågan med värden. 
  • Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning. Skriv upp dag, tid och vad störningen består av.
  • Om hyresvärden inte agerar kan du göra en ansökan till hyresnämnden. Men diskutera med Hyresgäst­föreningen först! Vi kan hjälpa dig att göra en bedömning om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång. 

Måsta jag tåla störande skrik och lek från grannens barn? 

Ja, småbarnåren kan innebära mycket gråt och skrik, lek och spring - det är normalt och är något grannarna måste ha förståelse för. Känns det ohållbart kan du försöka prata med grannen eller hyresvärden om problemet du upplever.

Vem avgör om störningen behöver åtgärdas?

Hyresnämnden kan besluta att värden ska göra något åt störningarna. Det gäller dock bara om störningarna är så allvarliga att de klassas som en störning i lagens mening. I alla sådana här fall är det viktigt att kunna bevisa hur allvarliga störningarna är. 

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.