En kvinna sitter i sängen och håller för öronen.

Störande grannar - Vad kan jag göra?

Du har självklart rätt till lugn och ro i din bostad- oavsett tid på dygnet. Men vad gör du om din granne ofta för oväsen, exempelvis genom att spela musik, och din hyresvärd vägrar göra något åt saken? Här kan du läsa om dina rättigheter och hur vi kan hjälpa dig att lösa problemet.

Hur mycket får man störa sina grannar?

För att alla ska trivas och må bra i sina hem är det viktigt att visa hänsyn och inte störa sina grannar. Rent juridiskt gäller att du som bor i ett flerfamiljshus måste acceptera ljud och andra störningar som hör till ett normalt liv. Men ständigt pågående och allvarliga störningar ska du inte behöva tåla eller  utsätta någon för. Och det gäller i synnerhet under nattetid.

Störande ljud från grannens husdjur? 

Som hyresgäst ansvarar man för att de egna husdjuren inte stör andra personer som bor i huset. Om du blir störd av grannens husdjur bör du prata med grannen och berätta hur störande djurens oljud är. Om det inte hjälper kan du ta hjälp av värden. 

Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om djurskötsel.

Hur anmäler jag störande grannar? 

Det finns smidigare sätta att hantera en granne som stör än att anmäla. Här är en guide för vad du kan göra för att lösa problemet:

  1. Prata med grannarna, kanske är de inte ens medvetna om att de stör dig.
  2. Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning. Skriv upp dag, tid och vad störningen består av.
  3. Har det inte hjälpt att prata med grannen som stör - anmäl störningen till hyresvärden.
  4. Prata med Hyresgäst­föreningen om hyresvärden inte agerar så kan vi hjälpa dig att få hyresvärden att lösa problemet.
  5. Gör en ansökan till hyresnämnden. Men diskutera med Hyresgäst­föreningen först! Vi kan hjälpa dig att göra en bedömning om störningarna är så allvarliga att du har möjlighet till framgång. 

Måste jag tåla störande skrik och lek från grannens barn? 

Ja, småbarnåren kan innebära mycket gråt och skrik, lek och spring - det är normalt och är något grannarna måste ha förståelse för. Känns det ohållbart kan du försöka prata med grannen eller hyresvärden om problemet du upplever.

Vem avgör om störningen behöver åtgärdas?

Hyresnämnden kan besluta att värden ska göra något åt störningarna. Det gäller dock bara om störningarna är så allvarliga att de klassas som en störning i lagens mening. I alla sådana här fall är det viktigt att kunna bevisa hur allvarliga störningarna är. 

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information. 

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies

Grannen spelar för hög musik - Vad ska jag göra?