Två par fötter iklädda gröna strumpor står framför en öppen frys

Hur avfrostar jag frysen?

Tro det eller ej, men att avfrosta frysen behöver faktiskt inte vara så jobbigt som det låter! På den här sidan förklarar vi steg för steg hur du på ett smidigt sätt blir av med isen som blockerar frysen.

Hur ofta behöver jag frosta av frysen?

Du bör avfrosta din frys 1–2 gånger per år. Om du låter bli att avfrosta frysen kommer den till slut vara fylld med is, vilket gör att det blir svårare att komma åt maten samtidigt som det även drar mer ström. Det är alltså klokt att inte vänta allt för länge mellan gångerna då det blir mindre jobb om du ser till att avfrostningen sker regelbundet.

Behöver jag avfrosta frysen innan jag flyttar?

Du behöver nästan alltid avfrosta frysen som en del av flyttstädningen, men det finns givetvis undantag. Om du är osäker rekommenderar vi dig att kontakta din hyresvärd för att se vad som gäller där du bor.

För att avfrosta frysen behöver du:

 • En plåt
 • Kastruller
 • Kokhett vatten
 • Handdukar
 • Trasor
 • Tålamod

Så här gör du när du avrostar frysen:

 1. Börja med att stänga av frysen och dra ut kontakten.
 2. Ta ut alla matvaror ur frysen. För att produkterna inte ska tina kan du vira in dem i tidningspapper och filtar. Du kan lägga förpackningarna i snön om du avfrostar frysen under vintern.
 3. Låt dörren till frysen vara öppen. Placera en plåt samt några handdukar under och framför frysen.
 4. Ställ in skålar eller kastruller med kokhett vatten i frysen och stäng dörren, då smälter isen fortare. Byt ut vattnet när det har svalnat. Det är vanligt att på ren instinkt vilja hacka bort isen med ett vasst föremål då en tänker att det går fortare på det viset. Det är dock ingen bra idé eftersom frysen kan komma till skada. Vill du bli av med is som fastnat på väggarna är det bättre att använda ett mjukt föremål, typ en slickepott. Men var försiktig!
 5. När all is är borta kan du passa på att rengöra frysen. Fram med handskarna, trasan och rengöringsmedlet!
 6. När frysen är torr (och ren) kan du starta den. Matvarorna kan du ställa in så fort frysen är tillräckligt kall.
 7. Klart!

Lycka till!