
Diskriminering på bostadsmarknaden
Diskriminering på bostadsmarknaden drabbar människors möjligheter till ett tryggt boende. Det är ett allvarligt problem i samhället. Ofta handlar det om etnicitet, kön, religion, ålder eller sexuell läggning.
Vad är diskriminering på bostadsmarknaden?
Det innebär att en person blir sämre behandlad på bostadsmarknaden än någon annan i en jämförbar situation. Det kan vara någon som inte får en bostad på grund av sitt ursprung, sin sexuella läggning eller sin religion.
Exempel på diskriminering
- Namn eller ursprung: En person som inte får lika många svar på bostadsansökningar som andra, på grund av sitt utländska namn.
- Sexuell läggning: Hyresvärden förklarar inte varför en person inte får hyra bostaden.
- Religion: En person som bär i religiösa kläder, som inte får gå på visning eller nekas ett kontrakt.
Vad gör jag om jag blir diskriminerad på bostadsmarknaden?
Som medlem i Hyresgästföreningen får du rådgivning om ditt boende och juridisk hjälp. Däremot biträder vi inte i tvister som rör diskriminering.
Om du eller någon du känner upplever diskriminering, kan ni även göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Det finns även organisationer som till exempel olika antidiskrimineringsbyråer som kan hjälpa dig.
Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering
Förbudet gäller både vid uthyrning av privata hyresvärdar och av allmännyttan. DO kan driva ärenden, men det krävs ofta starka bevis. Genom medvetenhet, utbildning och krav på transparens hos hyresvärdar kan diskriminering motverkas.

Våra värderingar
Vi står för alla människors lika värde och ser diskriminering som ett hot mot samhällsutvecklingen. Vi accepterar inte rasism, främlingsfientlighet eller annan kränkande behandling. Det innebär bland annat att vi utmanar politiken och förändrar samhället till det bättre. Vi arbetar för ett inkluderande, hållbart, tryggt och jämlikt samhälle där hemmet är en rättighet för alla.
Kommunala bostadsköer är viktiga
Marknadsplatser för bostadssökande borde regleras. Det är viktigt att det finns kommunala bostadsköer i alla kommuner, med transparenta och tydliga regler.
Bostadsbristen är också ett stort problem som drabbar ekonomiskt utsatta. Därför behöver det byggas fler bostäder.