air bnb logo göteborg

Får man hyra ut en hyresrätt via Airbnb?

För att hyra ut din lägenhet behöver du hyresvärdens tillåtelse, även om du hyr ut via Airbnb. De flesta värdar är dock restriktiva med att tillåta andrahands­uthyrning. Här kan du läsa vad som gäller och hur du gör för att inte riskera att förlora ditt hyreskontrakt.

1.  Du måste ha hyresvärdens godkännande

Du måste ha Hyresvärdens skriftliga godkännande - annars kan du förlora kontraktet!

Se till att du har en hemförsäkring ifall något går sönder. Som medlem hos oss får du bra rabatter på hemförsäkring. Läs mer
Gör en inventarieförteckning om något skulle förvinna. Notera skador och brister i lägenheten, gärna genom att fotografera eller filma. Berätta gärna för grannarna att du hyr ut din bostad – dels för att de ska känna sig trygga och kan berätta om det skulle pågå någonting i lägenheten som inte är okej.

2.  Skriv ett hyreskontrakt

För Airbnb räcker det med det avtal som skrivs på i och med att lägenheten hyrs ut via plattformen. Hyr du ut själv behöver du ta fram ett eget avtal. Om du vill hyra ut ett rum till inneboende samtidigt som du själv bor i lägenheten behöver du oftast inte något tillstånd från din hyresvärd.

Mallar för andrahandsavtal och inneboendeavtal hittar du här

3. Ta inte ut för hög hyra

Tar du ut för hög hyra kan du tvingas betala tillbaka den och riskerar att bli uppsagd. För en möblerad lägenhet får du inte lägga på mer än 15 procent på hyran när du hyr ut i andra hand – via exempelvis Airbnb. En skälig hyra för en inneboende ska motsvara den del av din egen hyra som motsvarar den del av bostaden som du hyr ut. Har lägenheten till exempel två lika stora sovrum, och du hyr ut ett av sovrummen samt låter den inneboende använda övriga ytor som badrum, kök och vardagsrum kan en rimlig hyra vara högst hälften av din egen hyra. Det är tillåtet att göra överenskommelser om faktiska kostnader för el, vatten och fiber om det tillkommer. Kom ihåg att det är brottsligt att begära eller ta emot ersättning utöver hyran!

4.  Du får inte bedriva hotellverksamhet 

En hyresrätt ska användas som bostad. Använder du hyresrätten till att hyra ut bostaden eller rum i sådan omfattning att det är jämförbart med hotellverksamhet riskerar du att förlora din hyresrätt eftersom den kan innebära risk för olägenheter både för hyresvärden och dina grannar. Olägenheter kan vara till exempelvis störningar i form av spring i trapphus, ökat slitage i lägenheten med mer. 

Läs mer om regler för andrahandboende här