Bakom ett oranget skynke syns sju personer som sitter runt ett bord och samtalar

Hyres­förhandlingar region Västra Sverige 2024

Snart inleds hyres­förhandlingarna för 2024 i Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Partille, Lerum, Öckerö, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust. På den här sidan kan du läsa mer om hur vi ser på de kommande hyres­förhandlingar och vad som händer i förhandlingarna i din kommun.

Höga krav om hyreshöjning

Hyres­förhandlingarna för 2024 har precis startat i region Västra Sverige och kraven som kommit in är rekordhöga. Branschorganisationen Fastighetsägarna, som sköter hyres­förhandlingarna för flera privata hyresvärdar, gått ut med att de vill höja hyrorna med 12 procent i Göteborg och Mölndal. Flera andra privata hyresvärdar i regionen följer efter och vill höja hyrorna med mellan 10-12 procent.

De fyra kommunala bostadsbolagen i Göteborg har gått ut med att de vill ha en hyreshöjning med 6,95 procent medan Stiftelsen Göteborgs studentbostäder (SGS) kräver 9,1 procent. Högsta kravet hittills kommer från Robert Dicksons Stiftelse som vill höja hyrorna med mellan 5-16 procent.

De här hyreskraven tycker vi är helt orimliga och ansvarslösa. Hyreshöjningarna i år, 2023, är de högsta vi haft på 30 år. Hyresgästerna har alltså redan tagit ett stort ansvar för det tuffa ekonomiska läget. Men hyresgästerna ska inte behöva ta hela hyresnotan och att chockhöja hyror är inte lösningen. Hyresgästerna är redan hårt pressade. Hyresvärdarna behöver ta sitt ansvar genom att hålla nere sina hyreshöjningskrav mot hyresgästerna. 

Hur går det i din hyresförhandling?

Längre ner på sidan kan du läsa om hur det gick i 2023 års hyresförhandling och där kommer vi också att fylla på löpande med information så fort vi får in den om 2024 års hyres­förhandlingar. Genom att klicka på kommunen där du bor hittar du enklare på sidan. 

Tillsammans gör vi skillnad

Vårt uppdrag är att förhandla hyran för en majoritet av hyresgästerna som bor i regionen. Det gör vi för att vi hyresgäster tillsammans har större möjlighet att påverka och balansera hyresvärdarnas intresse.

Och vi gör det bra. 2023 sparade vi in stora summor åt hyresgästerna när man jämför vad hyresvärdarna ville ha i hyreshöjning jämfört med vad hyresnivån blev. Bli medlem du också - ju fler vi är desto starkare blir vi tillsammans. 

 

Hyresgästernas förutsättning

När vi går in i en hyresförhandling är hyresgästernas situation alltid viktig. Vi vet att många hushåll är pressade. Till exempel är:

  • 59 procent av hushållen i regionens 13 kommuner ensamstående med eller utan barn. Det är alltså en person som ensam ska stå för alla kostnader. Det finns mindre utrymme för att klara kostnadsökningar.
  • Inkomsten för de som bor i hyresrätt, efter avdrag för skatter och avgifter, är betydligt lägre än för de som bor i ägda boendeformer i Göteborg. En ensamstående med ett barn i en bostadsrätt har nästan 40 procent högre inkomst, jämfört med motsvarande hushåll i en hyresrätt.

Bostadsföretagens förutsättningar

Fastighetsägarna vill höja hyrorna på grund av de påverkas av den ekonomiska kris som vi befinner oss i just nu. Men fastighetsägare har under många år haft det väldigt bra och tjänat mycket pengar. Att hyresgästerna nu ska behöva ta den största smällen när fastighetsägarna haft det så bra under så lång tid är inte rättvist. Vi går inte med på det!

En mamma och dotter bakar i ett kök

Vill du vara med och påverka din hyra?

Du som är medlem kan vara med och direkt påverka din och dina grannars hyra! Låter det intressant? Anmäl ditt intresse för hyres­förhandlingar här så kontaktar vi dig. 

Vill du veta mer om på vilken sätt du som medlem kan vara med och påverka så kan du läsa mer om det här

Hyres­förhandlingar 2023

De flesta av hyres­förhandlingarna om årets hyreshöjningar är klara. Men i några fall har fastighetsägarna valt att avbryta förhandlingarna. Det innebär att de lokala förhandlingarna är avslutade. Hyresvärden kan då vänta sig direkt till hyresgästerna för att förhandla. Om hyresgästen inte går med på fastighetsägarens förslag behöver hyresvärden vända sig till hyresnämnden för att få ett beslut om hyran. Här kan du läsa mer om vad som händer när en fastighetsägare avbryter förhandlingarna med oss

Så går det i hyres­förhandlingarna 2024 där du bor

Hyres­förhandlingarna om 2024 års hyresnivå är precis i startgropen och de flesta har ännu inte påbörjats. Men Fastighetsägarna GFR som förhandlar hyran åt flera olika privata hyresvärdar har gått ut med att de vill höja hyran med 12 procent för hyresgäster i Mölndal och Göteborg. De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har sagt att de vill höja hyrorna med 6,95 procent. Så fort vi får in krav från hyresvärdar kommer vi lägga till det i listan nedan. Klicka på kommunen där du bor för att komma till rätt förhandling (texten uppdaterades senast 231123).

Ale
Göteborg
Härryda
Kungsbacka
Kungälv
Lerum
Mölndal
Orust
Partille
Stenungsund
Tjörn
Varberg
Öckerö

ALE:

Kommunal värd:

Alebyggen AB: Din hyresvärd har påbörjat hyres­förhandlingarna med oss och har krävt en hyreshöjning på upp till 9,3 procent från 1 januari 2024.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Ale: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från 1 april. Din hyresvärd ville höja hyran med 9,61 procent i början av förhandlingen. 

Balder Ale: Din hyresvärd har påbörjat hyres­förhandlingarna med oss och har krävt en hyreshöjning på 10 procent från 1 april 2024.

GÖTEBORG:

Kommunala värdar:

AB Framtiden (Familjebostäder, Poseidon, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder): Din hyresvärd har gått ut med att de vill höja hyrorna med 6,95 procent från 1 januari 2024. 

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Göteborg: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Göteborg, bland andra Skandia Fastigheter, Ernst Rosén, Ivar Kjellberg Fastighets AB, Källfelt Byggnads AB, Holger Blomstrand Byggnads AB, Sigillet)

Wallenstam: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i snitt 2,7 procent från 1 februari. 

Willhem AB: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent från 1 april. Läs mer här!

Balder Göteborg: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss och vill höja hyran med 10 procent från 1 april 2024.

Stift Göteborgs studentbostäder (SGS): Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 9,1 procent från den 1 januari.

Victoriahem: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss och vill höja hyran med 12 procent från 1 februari 2024.

Robert Dicksons Stiftelse: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på mellan 5-16 procent från den 1 januari 2024. Läs mer här!

RCB Göteborg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen mellan 1,4-4,8 procent från 1 april eller 1 juli beroende på vilken fastighet du bor i. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 3,8-6,5 procent från 1 april. (RCB är ombud för flera privata fastighetsägare i Göteborg).

Botrygg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din värd höja hyran med 4,5 procent och valde att avbryta förhandlingarna när vi inte gick med på det kravet. 

Stadsån: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från 1 juli med 6-7 procent efter förhandlingarn med oss blev hyreshöjningen mellan 2,6 och 4 procent från 1 juli. Däremot har bland annat två större hyresvärdar som har Stadsån som ombud valt att avbryta förhandlingarna. Det gäller Västerstaden och Bygg-Göta. 

HÄRRYDA:

Kommunal värd:

Förbo: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 10,8 procent från 1 januari.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Härryda: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja din hyra med 9 procent från 1 januari, efter förhandlingar med oss blev hyreshöjningen 3 procent för de som har kallhyra och 4,2 procent för de som har varmhyra från och med 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Härryda)

RCB Härryda: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,2 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen mellan 3,75-4,1 procent från 1 mars 2023 (RCB är ombud för flera privata hyresvärdar i Härryda).

KUNGSBACKA:

Kommunal värd:

Eksta Bostads AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,9 procent från 1 mars 2023

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Kungsbacka: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,29 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,2, 2,8, 3,9 eller 4,3 procent från och med den 1 april 2023. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Kungsbacka)

RCB Kungsbacka: Din hyresvärd påbörjat hyres­förhandlingarna med oss och krävt en hyreshöjning på upp till 9 procent från 1 januari 2024 (RCB är ombud för flera privata hyresvärdar i Kungsbacka).

Balder Kungsbacka: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss och vill höja hyran med 8 procent från 1 april 2024.

Stadsån Kungsbacka: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,05 procent från den 1 juli 2023. (Stadån är ombud för flera privata hyresvärdar i Kungsbacka)

KUNGÄLV:

Kommunal värd:

Kungälvsbostäder: Din hyresvärd har meddelat att de vill höja hyran från 1 januari 2024 men har inte sagt med hur mycket de vill höja hyran. 

Förbo: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 10,8 procent från 1 januari.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,3 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Kungälv)

Balder Kungälv: Din hyresvärd har påbörjat hyres­förhandlingarna med oss och har krävt en hyreshöjning på 10 procent från 1 april 2024. 

RCB Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med mellan 3,5 och 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,1, 3,5 eller 3,9 procent från 1 april. (RCB är ombud för fyra hyresvärdar i Kungälv). 

Stadsån Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,95 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privara hyresvärdar i Kungälv)

LERUM:

Kommunal värd:

Förbo: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 10,8 procent från 1 januari.

Privata värdar: 

Balder Lerum: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 10 procent från 1 januari.  

Willhem AB Lerum: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent från 1 april. Läs mer här!

Fastighetsägarna GFR Lerum: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,88 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 3 procent, 3,2 eller 4,2 procent från och med 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Lerum)

MÖLNDAL:

Kommunala värdar:

Förbo: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 10,8 procent från 1 januari.

Mölndalsbostäder: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med 7,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4 procent från 1 april 2023. 

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Mölndal: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent från 1 april 2024. (GFR Mölndal är ombud för flera privata fastighetsägare i Mölndal, bland andra för Heimstaden och HSB)  

Victoriahem: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 mars med 8,12 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,0 eller 3,9 procent från 1 maj 2023.

RCB Mölndal: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med 6 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 2,35-4,4 procent från den 1 april (RCB Mölndal är ombud för flera privata fastighetsägare i Mölndal)

Stadsån Mölndal: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5-6 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,8 eller 3,9 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privata värdar i Mölndal)

ORUST:

Kommunal värd:

Stift Orustbostäder: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 6,02 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,3 procent från den 1 mars 2023.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,19 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april.(GFR är ombud för flera privata fastighetsägare på Orust)

PARTILLE:

Kommunal värd:

Partillebo: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4 procent från 1 april 2023. 

Privata värdar:

Willhem AB i Partille: Din hyresvärd har inlett hyres­förhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent från 1 april. Läs mer här!

GFR Partille: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,43 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3 procent för de som har kallhyra och 4 procent för de som har varmhyra från och med 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Partille)

Stadsån i Partille: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,0 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privata fastighetsägare i Partille)

Higab: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen mellan 0 och 4,5 procent från 1 juli 2023. 

STENUNGSUND:

Kommunal värd:

Stenungsundshem: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 5,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,9 procent från 1 april 2023.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,67 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Stenungsund)

Stadsån Stenungsund: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,9 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privara hyresvärdar i Stenungsund)

TJÖRN:

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1januari med 9,62 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april.(GFR är ombud för flera privata fastighetsägare på Tjörn)

Kommunal värd:

Tjörns Bostads AB: Din hyresvärd har sagt att de vill höja hyran för 2024 och har påbörjat en förhandling med oss men har ännu inte sagt med hur mycket de vill höja hyran. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 3,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på i snitt 3,4 procent från 1 januari 2023. 

VARBERG:

Kommunal värd:

Varbergs Bostads AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med 6,6 procent. Din hyresvärd valde senare att avbryta förhandlingarna och det blev Hyresmarknadskommittén som fattade beslut om en hyreshöjning på 4,6 procent i genomsnitt från 1 april 2023.

Privata värdar: 

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,56 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på i genomsnitt 4,1 procent från den 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Varberg)

RCB Varberg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i genomsnitt 3,93 procent från den 1 juli.

ÖCKERÖ:

Kommunal värd:

Öckerö Fastighets AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 3,7-8,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,5-5,0 procent från 1 april 2023. 

Privata värdar:

GFR Öckerö: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyres­förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,84 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 3,6 procent eller 4,2 procent från 1 april klar (GFR är ombud för de privata fastighetsbolagen på Öckerö)