Bakom ett oranget skynke syns sju personer som sitter runt ett bord och samtalar
Hyresgästföreningen

Hyresförhandlingar region Västra Sverige 2024

Snart inleds hyresförhandlingarna för 2024 i Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Partille, Lerum, Öckerö, Ale, Kungälv, Stenungsund, Tjörn och Orust. På den här sidan kan du läsa mer om hur vi ser på de kommande hyresförhandlingar och vad som händer i förhandlingarna i din kommun.

Höga krav om hyreshöjning

Hyresförhandlingarna för 2024 har precis startat i region Västra Sverige. Hittills har branschorganisationen Fastighetsägarna, som sköter hyresförhandlingarna för flera privata hyresvärdar, gått ut med att de vill höja hyrorna med 12 procent i Göteborg och Mölndal. De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har gått ut med att de vill ha en hyreshöjning med 6,95 procent.

Det tycker vi är en helt orimlig hyreshöjning. Hyreshöjningarna i år, 2023, är de högsta vi haft på 30 år. Hyresgästerna har alltså redan tagit ett stort ansvar för det tuffa ekonomiska läget. Men hyresgästerna ska inte behöva ta hela hyresnotan och att chockhöja hyror är inte lösningen. Hyresgästerna är redan hårt pressade. Hyresvärdarna behöver ta sitt ansvar genom att hålla nere sina hyreshöjningskrav mot hyresgästerna. 

Hur går det i din hyresförhandling?

Längre ner på sidan kan du läsa om hur det gick i 2023 års hyresförhandling och där kommer vi också att fylla på löpande med information så fort vi får in den om 2024 års hyresförhandlingar. Genom att klicka på kommunen där du bor hittar du enklare på sidan. 

Tillsammans gör vi skillnad

Vårt uppdrag är att förhandla hyran för en majoritet av hyresgästerna som bor i regionen. Det gör vi för att vi hyresgäster tillsammans har större möjlighet att påverka och balansera hyresvärdarnas intresse.

Och vi gör det bra. 2023 sparade vi in stora summor åt hyresgästerna när man jämför vad hyresvärdarna ville ha i hyreshöjning jämfört med vad hyresnivån blev. Bli medlem du också - ju fler vi är desto starkare blir vi tillsammans. 

 

Hyresgästernas förutsättning

När vi går in i en hyresförhandling är hyresgästernas situation alltid viktig. Vi vet att många hushåll är pressade. Till exempel är:

  • 59 procent av hushållen i regionens 13 kommuner ensamstående med eller utan barn. Det är alltså en person som ensam ska stå för alla kostnader. Det finns mindre utrymme för att klara kostnadsökningar.
  • Inkomsten för de som bor i hyresrätt, efter avdrag för skatter och avgifter, är betydligt lägre än för de som bor i ägda boendeformer i Göteborg. En ensamstående med ett barn i en bostadsrätt har nästan 40 procent högre inkomst, jämfört med motsvarande hushåll i en hyresrätt.

Bostadsföretagens förutsättningar

Fastighetsägarna vill höja hyrorna på grund av de påverkas av den ekonomiska kris som vi befinner oss i just nu. Men fastighetsägare har under många år haft det väldigt bra och tjänat mycket pengar. Att hyresgästerna nu ska behöva ta den största smällen när fastighetsägarna haft det så bra under så lång tid är inte rättvist. Vi går inte med på det!

En mamma och dotter bakar i ett kök

Vill du vara med och påverka din hyra?

Du som är medlem kan vara med och direkt påverka din och dina grannars hyra! Låter det intressant? Anmäl ditt intresse för hyresförhandlingar här så kontaktar vi dig. 

Vill du veta mer om på vilken sätt du som medlem kan vara med och påverka så kan du läsa mer om det här

Hyresförhandlingar 2023

De flesta av hyresförhandlingarna om årets hyreshöjningar är klara. Men i några fall har fastighetsägarna valt att avbryta förhandlingarna. Det innebär att de lokala förhandlingarna är avslutade. Hyresvärden kan då vänta sig direkt till hyresgästerna för att förhandla. Om hyresgästen inte går med på fastighetsägarens förslag behöver hyresvärden vända sig till hyresnämnden för att få ett beslut om hyran. Här kan du läsa mer om vad som händer när en fastighetsägare avbryter förhandlingarna med oss

Så går det i hyresförhandlingarna 2024 där du bor

Hyresförhandlingarna om 2024 års hyresnivå är precis i startgropen och de flesta har ännu inte påbörjats. Men Fastighetsägarna GFR som förhandlar hyran åt flera olika privata hyresvärdar har gått ut med att de vill höja hyran med 12 procent för hyresgäster i Mölndal och Göteborg. De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har sagt att de vill höja hyrorna med 6,95 procent. Så fort vi får in krav från hyresvärdar kommer vi lägga till det i listan nedan. Klicka på kommunen där du bor för att komma till rätt förhandling (texten uppdaterades senast 230928).

Ale
Göteborg
Härryda
Kungsbacka
Kungälv
Lerum
Mölndal
Orust
Partille
Stenungsund
Tjörn
Varberg
Öckerö

ALE:

Kommunal värd:

Alebyggen AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 års hyreshöjning blev 4,98 procent från 1 februari efter ett beslut från Hyresmarknadskommittén. Din värd ville från början av förhandlingen att hyran skulle höjas med 8,81 procent. 

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Ale: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från 1 april. Din hyresvärd ville höja hyran med 9,61 procent i början av förhandlingen. 

Balder Ale: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat förhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen 3,72 procent från 1 april. När förhandlingen påbörjades vill din värd höja hyran med 9,5 procent från 1 januari.

GÖTEBORG:

Kommunala värdar:

AB Framtiden (Familjebostäder, Poseidon, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder): Din hyresvärd har gått ut med att de vill höja hyrorna med 6,95 procent år 2024. 2023 blev hyreshöjningen i snitt 4,25 procent från 1 maj. När förhandlingarna inleddes ville din värd höja hyran med 6,8 procent från 1 mars. 

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Göteborg: Din hyresvärd har inlett hyresförhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Göteborg)

Wallenstam: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i snitt 2,7 procent från 1 februari. 

Willhem AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i snitt 3,62 procent från 1 april. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 10 procent från 1 januari. 

Balder Göteborg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i snitt 3,62 procent från 1 april. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 9,5 procent från 1 januari.

Stift Göteborgs studentbostäder (SGS): Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i snitt 4,6 procent från 1 mars efter beslut från Hyresmarknadskommittén. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 8,7 procent från 1 januari.

Victoriahem: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 valde din värd att avbryta förhandlingarna med oss efter att ha lämnat ett slutbud på 4,2 procent som vi inte kunde acceptera. 

Robert Dicksons Stiftelse: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen mellan 0-5,5 procent från 1 april beroende på vilken fastighet du bor i. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 10 procent från 1 april.

RCB Göteborg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen mellan 1,4-4,8 procent från 1 april eller 1 juli beroende på vilken fastighet du bor i. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 3,8-6,5 procent från 1 april. (RCB är ombud för flera privata fastighetsägare i Göteborg).

Botrygg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din värd höja hyran med 4,5 procent och valde att avbryta förhandlingarna när vi inte gick med på det kravet. 

Stadsån: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från 1 juli med 6-7 procent efter förhandlingarn med oss blev hyreshöjningen mellan 2,6 och 4 procent från 1 juli. Däremot har bland annat två större hyresvärdar som har Stadsån som ombud valt att avbryta förhandlingarna. Det gäller Västerstaden och Bygg-Göta. 

HÄRRYDA:

Kommunal värd:

Förbo: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i 4,8 procent från 1 februari efter beslut från Hyresmarknadskommittén. När förhandlingen inleddes ville din värd höja hyran med 7,11 procent från 1 januari.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Härryda: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja din hyra med 9 procent från 1 januari, efter förhandlingar med oss blev hyreshöjningen 3 procent för de som har kallhyra och 4,2 procent för de som har varmhyra från och med 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Härryda)

RCB Härryda: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,2 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen mellan 3,75-4,1 procent från 1 mars 2023 (RCB är ombud för flera privata hyresvärdar i Härryda).

KUNGSBACKA:

Kommunal värd:

Eksta Bostads AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,9 procent från 1 mars 2023

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Kungsbacka: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,29 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,2, 2,8, 3,9 eller 4,3 procent från och med den 1 april 2023. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Kungsbacka)

RCB Kungsbacka: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,2 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen mellan 2,2-4,5 procent från 1 mars 2023. (RCB är ombud för flera privata hyresvärdar i Kungsbacka)

Balder Kungsbacka: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 3,2 eller 4 procent beroende på vilken fastighet det gäller. Hyreshöjningen gäller från 1 april 2023. 

Stadsån Kungsbacka: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,05 procent från den 1 juli 2023. (Stadån är ombud för flera privata hyresvärdar i Kungsbacka)

KUNGÄLV:

Kommunal värd:

Kungälvsbostäder: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 6,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen i genomsnitt 3,95 procent från 1 april 2023.

Förbo: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 7,11 procent. Efter att din hyresvärd valde att avbryta förhandlingen fattade Hyresmarknadskommittén beslutat om en hyreshöjningen på 4,8 procent från den 1 februari.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,3 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Kungälv)

Balder Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen i genomsnitt 3,72 procent i hyreshöjning från den 1 april. 

RCB Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med mellan 3,5 och 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,1, 3,5 eller 3,9 procent från 1 april. (RCB är ombud för fyra hyresvärdar i Kungälv). 

Stadsån Kungälv: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,95 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privara hyresvärdar i Kungälv)

LERUM:

Kommunal värd:

Förbo: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 7,11 procent. Efter att din hyresvärd valde att avbryta förhandlingen fattade Hyresmarknadskommittén beslutat om en hyreshöjningen på 4,8 procent från den 1 februari.

Privata värdar: 

Balder Lerum: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,1 procent från och med den 1 april 2023.  

Willhem AB Lerum: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 10 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 4 eller 4,6 procent och gäller från den 1 april. 

Fastighetsägarna GFR Lerum: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,88 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 3 procent, 3,2 eller 4,2 procent från och med 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Lerum)

MÖLNDAL:

Kommunala värdar:

Förbo: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 7,11 procent. Efter att din hyresvärd valde att avbryta förhandlingen fattade Hyresmarknadskommittén beslutat om en hyreshöjningen på 4,8 procent från den 1 februari.

Mölndalsbostäder: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med 7,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4 procent från 1 april 2023. 

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR Mölndal: Din hyresvärd har inlett hyresförhandlingarna med oss om hyresnivån för 2024 och har sagt att de vill ha en hyreshöjning på 12 procent från 1 april 2024. (GFR Mölndal är ombud för flera privata fastighetsägare i Mölndal, bland andra för Heimstaden och HSB)  

Victoriahem: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 mars med 8,12 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,0 eller 3,9 procent från 1 maj 2023.

RCB Mölndal: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med 6 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 2,35-4,4 procent från den 1 april (RCB Mölndal är ombud för flera privata fastighetsägare i Mölndal)

Stadsån Mölndal: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5-6 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,8 eller 3,9 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privata värdar i Mölndal)

ORUST:

Kommunal värd:

Stift Orustbostäder: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 6,02 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,3 procent från den 1 mars 2023.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,19 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april.(GFR är ombud för flera privata fastighetsägare på Orust)

PARTILLE:

Kommunal värd:

Partillebo: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4 procent från 1 april 2023. 

Privata värdar:

Willhem AB i Partille: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 10 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 2,0, 3,8 eller 4,5 procent från 1 april 2023. 

GFR Partille: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,43 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3 procent för de som har kallhyra och 4 procent för de som har varmhyra från och med 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Partille)

Stadsån i Partille: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,0 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privata fastighetsägare i Partille)

Higab: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen mellan 0 och 4,5 procent från 1 juli 2023. 

STENUNGSUND:

Kommunal värd:

Stenungsundshem: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 5,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,9 procent från 1 april 2023.

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,67 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Stenungsund)

Stadsån Stenungsund: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 juli med 5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 3,9 procent från 1 juli 2023.(Stadsån är ombud för flera privara hyresvärdar i Stenungsund)

TJÖRN:

Privata värdar:

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1januari med 9,62 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på antingen 2,05, 3,3 eller 4,1 procent från den 1 april.(GFR är ombud för flera privata fastighetsägare på Tjörn)

Kommunal värd:

Tjörns Bostads AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 3,8 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på i snitt 3,4 procent från 1 januari 2023. 

VARBERG:

Kommunal värd:

Varbergs Bostads AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 april med 6,6 procent. Din hyresvärd valde senare att avbryta förhandlingarna och det blev Hyresmarknadskommittén som fattade beslut om en hyreshöjning på 4,6 procent i genomsnitt från 1 april 2023.

Privata värdar: 

Fastighetsägarna GFR: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 9,56 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen på i genomsnitt 4,1 procent från den 1 april. (GFR är ombud för flera privata fastighetsägare i Varberg)

RCB Varberg: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 blev hyreshöjningen i genomsnitt 3,93 procent från den 1 juli.

ÖCKERÖ:

Kommunal värd:

Öckerö Fastighets AB: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran med 3,7-8,5 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen 4,5-5,0 procent från 1 april 2023. 

Privata värdar:

GFR Öckerö: Din hyresvärd har ännu inte påbörjat hyresförhandlingarna med oss om 2024 års hyror. 2023 ville din hyresvärd höja hyran från och med 1 januari med 8,84 procent. Efter förhandling med oss blev hyreshöjningen antingen 3,6 procent eller 4,2 procent från 1 april klar (GFR är ombud för de privata fastighetsbolagen på Öckerö)