Riksdagen vinterdag
Pexels Erhardsson

Inga marknadshyror om väljarna får bestämma!

Just nu pågår regeringsförhandlingarna för fullt mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Det är många frågor som ska avhandlas och en hel del kompromisser som ska ske. Men i en fråga är alla partiernas väljare rörande överens. Nej till marknadshyror. I Sverige är hela 73 procent emot införandet av marknadshyror.

Så få är positiva till marknadshyror inom partierna

Vad skulle marknadshyror innebära?

I praktiken innebär marknadshyror att hyresvärden ensidigt bestämmer hyran för sina lägenheter utan att hyresgästerna har rätt till kollektiv förhandling genom en hyresgästförening. Det skulle leda till kraftigt höjda hyror, i vissa områden med över 50 procent , och ett kraftigt försvagat besittningsskydd.

Läs våra rapporter om marknadshyror här

Vad säger partierna om marknadshyror?

Därför är marknadshyror en dålig idé:

Moderaterna använder inte begreppet marknadshyra men är det parti som ligger närmast med sitt förslag om ett nytt mer ”flexibelt hyressättningssystem”. Kristdemokraterna och Liberalerna nöjer sig i dagsläget med fri hyressättning i nyproduktion. Sverigedemokraterna däremot har ställt sig bakom dagens förhandlingssystem och menar att ”det saknas underlag som visar på att marknadshyror skulle leda till byggandet av fler bostäder”. Även om nivåerna skiljer sig åt har dock partierna en sak gemensamt: en majoritet av deras väljare är emot marknadshyror.

Läs mer om partiernas bostadspolitik här

marknadshyra

Svik inte era väljare!

Idag, på grund av kriget i Ukraina, den höga inflationen och de kraftigt ökade elpriserna, är det många som inte får hushållsbudgeten att gå ihop. Speciellt bland hyreshushållen. Det är inte rimligt att öppna dörren till ytterligare en potentiell ekonomisk kris för hushållen.

Så vi ber er, Ulf, Ebba, Jimmie och Johan. Svik inte era väljare. Låt inte marknadshyror bli en del av förhandlingarna.

Läs vad väljarna tycker i bostadsfrågan här

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies