kvinna läser på skärm

Se upp för oseriösa bostadsförmedlare

Om du söker bostad kan det vara en god idé att ställa dig i bostadskö, men se upp för oseriösa förmedlare.

Vad kännetecknar oseriösa bostadsförmedlare?

Oseriösa bostadsförmedlare kan exempelvis vara webbsidor som tar ut en särskild ersättning eller otillåten förmedlingsavgift från bostadssökande- och som sedan inte går att få tag på när du som bostadssökande vill avsluta ditt abonnemang på sidan. Det kan också vara:

  • Företag som sysslar med bulvanverksamhet, det vill säga hyr ut lägenheter i andrahand mot kraftigt höjda hyror. Detta brukar dock oftast röra sig om förstahandsavtal.
  • Företag som tar ut förmedlingsavgifter men kallar det för annat (det är olagligt att ta ut ersättning för att förmedla hyresrätter).
  • Företag som tar ut pengar för att erbjuda abonnemang på lediga lägenheter. Lägenheterna är dock sällan "nåbara" för de som betalar för abonnemangen.
  • Företag som förmedlar andrahands­uthyrningar men inte informerar om villkor för hyror och tillstånd, vilket gör att hyresgästerna riskerar att bli av med sina avtal.
  • Företag som förmedlar andrahandsavtal som framställs som att de är förstahandsavtal. 

Betala ingen annan ersättning

Det är brottsligt att begära eller ta emot en särskild ersättning för att någon ska få hyra hela, eller en del av bostaden. Det innebär att den du hyr av inte får begära eller ta emot ersättning förutom skälig hyra. Om de skulle bryta mot denna regel genom att lägga ut en annons, alternativt säga eller skriva att de vill ha en ersättning kan deras hyresrätt förverkas. Då kan även deras hyresvärd komma att säga upp dem.

Se upp för bedrägeri när du hyr i andra hand

När du ska hyra lägenhet i andra hand är det viktigt att du har koll på dina rättigheter, bland annat att du inte betalar högre hyra än vad hyresvärden har rätt till. Betala aldrig en förskottshyra innan du har sett lägenheten, träffat hyresvärden och skrivit kontrakt. Lämna heller inte ut några personliga uppgifter förrän du vet att hyresvärden är seriös.

Säkerställ också alltid att uthyrningen är godkänd av fastighetsägaren eller hyresnämnden. Om den du vill hyra av inte har tillstånd att hyra ut i andrahand riskerar du att plötsligt tvingas flytta, utan rätt uppsägningstid.

Läs mer om vad som gäller när du hyr i andrahand här.

Vad är olagligt vid uthyrning av lägenheter?

  • Att begära, träffa avtal om eller ta emot en särskild ersättning för att hyra ut en bostadslägenhet, alternativt i syfte att överlåta hyresrätten till en sådan lägenhet.
  • Att begära, träffa avtal om eller ta emot ersättning av hyressökande för förmedling av en bostadslägenhet för något annat ändamål än fritidsändamål. Sådan ersättning får dock tas ut vid yrkesmässig bostadsförmedling enligt grunder som föreskrivs av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. Kommunala bostadsförmedlingar följer särskilda bestämmelser som framgår av lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar.
  • Att lämna en särskild ersättning för att hyra en bostadslägenhet eller för att förvärva hyresrätten till en sådan lägenhet.

Trygga och lagliga sätt att hitta en bostad på

Genom kommunala bostadsköer kan du däremot hitta en bostad på ett tryggt och lagligt sätt. Länkar till kommunala bostadsköer hittar du på vår webbsida.

Du kan också kontakta hyresvärden direkt – ibland har de en egen kö eller förmedling på sin webbsida. Här hittar du kontaktuppgifter till svenska hyresvärdar.

Är du student kan du ställa dig i en särskild studentbostadskö på orten där du ska studera. Här hittar du länkar till seriösa studentbostadsförmedlingar i Sverige.

Fler tips för hur du hittar en bostad hittar du här.

Lycka till!