Information om cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre webbupplevelse och för att mäta hur webbplatsen används. Vad hanterar vi för data

Kvinna som röker på balkong
Andrew Leu/Unsplash

Får man röka på balkongen?

Vissa rökare föredrar att röka på sina balkonger. Vad säger reglerna om balkongrökning, och vad bör man tänka på om man vill minimera risken för konflikter? Läs svaren här så blir det förhoppningsvis lättare att bevara grannsämjan.

Det är generellt sett tillåtet att röka på balkongen och i lägenheten, men man får inte störa sina grannar. Var gränsen går är svårt att säga på rak arm. 
 
Rökning är en vanlig källa till konflikt grannar emellan. Det finns inget som förbjuder rökning på balkonger i lagens mening, men man får däremot inte röka i sådan omfattning och på ett sätt att grannarna stör. Bor du i ett så kallat allergiboende kan det vara skäligt med ett rökförbud. 
 
Om du själv vill röka på din balkong bör du tänka på att grannarna kan få in röken i sin lägenhet och bli störda. Anpassa din rökning efter det. 
 
Om du blir störd av att en granne röker kan du själv prata med grannen och förklara problemet. Tillsammans kan ni kanske hitta en lösning. Får du in rök i din lägenhet även när dörrar och fönster är stängda, ska du anmäla det till din hyresvärd. De får se över om det finns brister i till exempelvis tätning eller ventilation.

Som medlem i Hyresgästföreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.