Ett barn spelar på en ukulele och ett barn håller för öronen
Hyresgäst­föreningen

Får jag öva på ett instrument och sjunga i min lägenhet?

När man delar hus med andra får man räkna med att det inte alltid är knäpptyst. Men var går gränsen? Får jag sjunga när jag vill och är det ok att öva med trombon i fyra timmar när det är lyhört i huset? Finns det bättre eller sämre tider att öva?

Hyresgäster har rättigheter

Du har rätt att använda din bostad på ett normalt sätt. Det finns inga särskilda bestämmelser för hur många timmars musikövning eller sång som är tillåten. Uppskattningsvis någon timme per dag. Huvudregeln är dock att du inte får störa dina grannar, varken på dagen eller på natten. 

Begränsa störningarna

Om du sjunger, eller övar på ett instrument varje dag, bör du därför försöka begränsa störningarna. Du bör också undvika att öva på kvällstid. Det bästa är att komma överens med grannarna om lämpliga tider att öva. Tänk också på att ju högre du sjunger, eller ju mer ett instrument bullrar, desto mer störande kan det vara. 

Om du blir störd av en granne

Om du blir störd av sång eller musik från en grannes lägenhet rekommenderar vi att du börjar med att prata med grannen. Kan ni inte komma överens, och du blir fortsatt störd, ska du ta kontakt med din hyresvärd.

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies