kläder i trättmaskin
Hyresgäst­föreningen

Smart förvaring – tips för alla rum

Ont om plats hemma? Ibland är det utmanande att hitta utrymme för alla saker man vill förvara, inte minst om man bor lite trängre. Här ger vi våra bästa tips på bra platseffektiva lösningar för ditt hem.

Att skapa extra förvaringsutrymmen behöver inte vara så svårt och inte heller speciellt dyrt. Nu går vi igenom smarta lösningar rum för rum – även om många av tipsen fungerar för hela hemmet.

Förvaring i kök

Köket är en plats där vi tillbringar stor del av vår tid hemma, och inte sällan har vi mer köksredskap, porslin och matvaror än vad som får plats. Ett smart sätt att effektivera förvaringen kan vara att använda sig av öppna hyllplan, som gör att tallrikar och grytor lättare får plats när de inte blockeras av skåpsluckor. Och varför inte montera öppna hyllplan ända upp till taket, eller till och med över ett fönster. Men då kan du behöva en liten bockstege på plats i köket.

Det är även platseffektivt att:

 • Hänga köksredskap på väggarna. Att ha durkslag, stekpannor och rivjärn synligt upphängda på en monterad krokanordning ger även en härligt industriell känsla till köket.
 • Ta vara på små utrymmen mellan till exempel köksskåp och kylskåp genom att ställa dit en lagerhylla – det kan vara både snyggt samtidigt som det automatiskt adderar förvaringsytor.

Förvaring i hall

Har du en avlång hall eller en korridor som sträcker sig in i lägenheten kan du framgångsrikt jobba med låg förvaring, t.ex. en lång hylla med två plan som löper längs med hela väggen. Genom att använda låg förvaring behåller du en rymlig känsla i korridoren, samtidigt som du får plats med hundratals böcker eller annat du önskar.  

För hallen finns det även några andra smarta lösningar:

 • Genom att använda klädhängare fästa i taket kan du placera kläder där du kanske inte får plats med en större hatthylla.
 • Garderob med spegeldörrar. Undvik att en helkroppsspegel tar upp en hel väggyta och slå två flugor i en smäll med en spegelklädd garderob med skjutdörrar.
 • Klädstång i sidled. I stället för den traditionellt vågräta klädstången kan det vara fördelaktigt att montera en stång med kläderna hängd i sidled, på djupet. Det gör det möjligt att förvara flera vinterjackor på rad.

Förvaring i sovrum

Sovrummet är kanske den plats i hemmet där behovet av smart förvaring är som allra störst. Här kan det vara en bra idé att använda sängbord/nattygsbord med rymliga lådor eller hyllplan, beroende på vad du önskar. Ett annat smart tips är att använda utrymmet under sängen till förvaring. Men kom ihåg, har du för många saker under sängen kan det kännas krångligt när du behöver plocka fram något. Se även till att inte lägga saker där som du använder allt för ofta. Vill du satsa lite extra på förvaring under sängen är det en bra idé att bygga upp sängen med ordentliga lådor under.

Ytterligare några tips för sovrummet:  

 • Använd korgar! Dem kan du förvara allt möjligt i och enkelt flytta runt efter behov.
 • Krokar på dörrarna. Det finns en uppsjö av smarta lösningar att enkelt sätta upp på dörrarna. Här kan du hänga upp kläder du använder ofta, eller alltid låta morgonrocken vara inom räckhåll. Även insidan av garderober går att använda på det här sättet för att optimera lagringen.
 • Satsa på en sänggavel med förvaring där du enkelt kan komma åt de olika lådorna genom att dra ut sidan av gaveln.  

Förvaring i vardagsrum

Här är det främsta tipset att använda multifunktionella möbler. Det finns massor av smarta möbler som skapar extra lagringsutrymmen för ditt hem. Divansoffa med förvaring är ingen dum idé för dig som vill spara plats. Det finns även andra möbler med gömda förvaringsutrymmen – till exempel sittpuffar, korgar och lådor. Här är några fler tips för vardagsrummet:

 • Hylla som rumavdelare. Har du ett stort vardagsrum och är intresserad av att sätta upp en avskiljande vägg? Då kan ett bra alternativ vara att i stället använda en stor hylla som rumavdelare.
 • Har du ett mindre sovrum är det viktigt att komma ihåg att inte inreda med för stora möbler. Det gör det svårare att få plats med saker.
 • Har du inrett med en soffa mitt i rummet? Då är det en snygg och enkel lösning att placera hyllor, med samma höjd som soffan, som förvaring runt om.
 • Bygg en hylla utmed en hel väg. Antingen öppet eller med en skjutdörr!

Förvaring i badrum

Ett tips för att öka förvaringsytorna i badrummet är att placera ett grunt väggskåp ovanför toaletten. Det är väggyta som ofta glöms bort. I ett cirka 20 centimeter djupt väggskåp får du plats med massa saker du vill ha nära till hands i badrummet. Ytterligare några tips:

 • Vill du ha en till spegel i badrummet och har en vägg som passar för det, varför inte använda dig av ett skåp med spegeldörrar i stället? Där har du plats för massvis av förvaring, både i skåpet och i dörrens insidor.
 • Området ovanför dörren är ofta en outnyttjad resurs. Sätt upp en hylla ovanför dörren där du har till exempel handdukarna.
 • Precis som vi tipsat om för flera andra rum är det viktigt att även här använda väggarna på ett smart sätt. Montera upp krokar och handdukshängare för att slippa att handdukar, morgonrockar och andra textiler tar upp för mycket plats på hyllorna.  

Smart förvaring i barnrum

Barnrum är inte sällan belamrat av diverse leksaker och prylar. Ofta vill vi hålla det rent framför fönstret, men det är faktiskt en bra plats för en lång bänk med lådor. Det kan spara utrymme! Ett par andra tips:

 • Att förvara sakerna på väggarna och på höjden är givetvis platseffektivt även i det här rummet, men det kan försvåra barnens möjlighet att själva komma åt sakerna.
 • Använd i stället förvaringskorgar som är lättillgängliga för barnen när de vill plocka fram någon leksak eller ett gosedjur.
 • Införskaffa en förvaringsbänk som barnet både kan sitta på och ha massor av leksaker i.

Att tänka på

Du som hyresgäst har rätt att sätta en personlig prägel på din bostad. Men bra att veta är att om väggar, tak eller golv skadas när du sätter upp förvaring blir du ersättningsskyldig. Spik- eller skruvhål som är många eller stora på en begränsad yta kan du också behöva återställa eller ersätta i samband med utflytt. Kom även ihåg att använda rätt skruv och plugg i samband med uppsättning, så att du inte riskerar större skador och att förvaringen lossnar och ramlar ner.

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen är du alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha mer information.