En ung kvinna blickar ut genom fönstret och håller i en kopp .

Låna ut din bostad till människor på flykt

Planerar du att öppna ditt hem för människor på flykt från krig? Här är några saker som är viktigt att tänka på om du lånar ut din lägenhet eller ett rum i din bostad.

Sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina startade har nästan 40 000 flyktingar kommit från Ukraina till Sverige. Att ta emot personer som flytt är ett fantastiskt sätt att göra skillnad, men medför också ett stort ansvar. Vad är viktigt att tänka på vad gäller regler, ekonomi och försäkringar innan man gör det?

Bostäder för människor som flyr

Du som bor i hyresrätt har rätt att ha en inneboende utan ett tillstånd från din hyresvärd. Men det är då avgörande att du själv även bor i lägenheten. Det är viktigt att känna till att det är du som står på hyreskontraktet som är ansvarig för lägenheten och för alla som vistas i den. Om din inneboende exempelvis orsakar en skada är det alltså du som ansvarar för reparationen. Om du däremot lånar ut eller hyr ut din bostad utan att själv bo i den, behöver du alltid din hyresvärds tillstånd. Att hyra ut olovligt i andrahand kan leda till att du blir av med din bostad.

Medförsäkra flyktingar i din hemförsäkring

Först och främst är det viktigt att du själv har en gällande hemförsäkring. Du som tar emot flyktingar bör även se till att medförsäkra de som bor inneboende. Ha som regel att anmäla det till ditt försäkringsbolag så att din inneboende skrivs in i din hemförsäkring. Huvudregeln är att ni ska bo under samma tak och dela hushåll, annars kan du behöva teckna en ny försäkring. Flera försäkringsbolag gör det just nu möjligt för värdfamiljer att utan extra kostnad medförsäkra flyktingar så att de ingår i hushållets hemförsäkring. (källa: Konsumenternas försäkringsbyrå) Kontakta ditt försäkringsbolag för vilka regler som gäller hos ditt specifika bolag.

Vad kan hända om man inte medförsäkrar en inneboende?

Lånar du ut din bostad kostnadsfritt och inte har medförsäkrat den som bor inneboende, omfattas inte din gäst av det skydd som hemförsäkringen ger om det oväntade inträffar. Som vid en eventuell brand, om din inneboende blir överfallen eller bestulen.

Hur kan du hjälpa människor på flykt?

Att upplåta sitt hem tillfälligt är ett fint sätt att göra skillnad. Men innan du tar ett beslut är det bra att fundera kring hur länge du har möjlighet att låna ut ett extra rum. Att flytta runt för ofta skapar otrygghet för en redan utsatt grupp. Fundera på om du har möjlighet att låna ut ditt hem mer långsiktigt som under sex månader eller längre. Tänk också igenom dina ekonomiska förutsättningar. Har du möjlighet att bidra med andra saker som till exempel mat och kläder som det med stor sannolikhet också finns ett behov av?

Hur kan jag hjälpa nyanlända med bostad?

Många organisationer och kommuner står redo att förmedla lediga bostäder till personer som kommer till Sverige. Hör av dig till den kommun du tillhör eller till en hjälporganisation, exempelvis Stadsmissionen som finns lokalt nära dig. De har ofta bra information till dig som funderar på att ta emot nyanlända flyktingar.