Information om cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre webbupplevelse och för att mäta hur webbplatsen används. Vad hanterar vi för data

Skålar och muggar på en hylla
Brooke Lark

Vad ingår i hyran?

Hyran bestäms utifrån något som heter bruksvärdessystemet. Hyran består av flera olika delar och du som hyresgäst har rätt till flera olika saker.

Det ska vara lika hyror för likvärdiga bostäder. Därför bestäms hyran utifrån något som heter bruksvärdessystem. Bruksvärdessystemet innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service. Du ska helt enkelt betala rätt hyra för din lägenhet. Lika viktigt är att hyran inte skjuter i höjden. Ett av våra mål är att hyrorna ska stå i rimlig proportion till hushållens inkomster. Hyrorna ska inte heller öka mer än andra priser i samhället.

Bilden visar vad hyrespengarna går till
Hyresgästföreningen
Ungefärlig fördelning av din månadshyra

Viktiga faktorer för bruksvärdet

Vad är det då för faktorer som avgär om lägenheter anses vara likvärdiga eller inte? Det som har betydelse för bruksvärdet är bland annat:

Lägenhetens beskaffenhet - storlek, modernitetsgrad, planlösning, läge inom huset, reparationsstandard och ljudisolering.
Förmåner som hiss, sopsortering, tvättstuga, särskilda förvaringsutrymmen, god fastighetsservice, lekplats, garage eller p-plats som tillhör lägenheten.
Övriga faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort samt närhet till kommunikationer.

Som medlem i Hyresgästföreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.