Hyresförhandlingar 2023

Ett av Hyresgästföreningens främsta uppdrag är att årligen förhandla hyran för Sveriges hyresgäster. Inför kommande hyresförhandlingar är läget unikt. Inflation och stigande priser kan leda till att Sveriges hyresgäster står inför en rekordhöga hyreshöjningar 2023. Med samlad expertis arbetar vi för att motverka kraftiga hyreshöjningar för dig som hyresgäst.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik
10 procent är en oacceptabel hyreshöjning, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren till SVT. (22 september 2022)

Fastighetsägarnas krav är orimliga

Inför årets hyresförhandlingar har flera fastighetsägare meddelat att de vill höja hyrorna med uppåt 10 procent för att täcka kostnaderna för den höga inflationen och elpriserna. Det är oacceptabelt menar Hyresgästföreningen. Hyresgästerna har helt enkelt inte råd.

Det är också orimligt att hyresgästerna ska bära hela kostnadsökningen för fastighetsägare som i många år gjort en lönsam affär under en period med låga räntor och energipriser. Att vara fastighetsägare är även utan de höga hyreshöjningar man föreslår väldigt lönsamt. Hyresgäster har små marginaler och riskerar att tvingas flytta och förlora sina hem om hyrorna höjs för mycket. Det förlorar hela samhället på.

Se inlaget i SVT där Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren diskuterar hyresförhandlingarna med Fastighetsägarnas företrädare.

Vår storlek är din styrka

Varje år förhandlar vi hyran för tre miljoner hyresgäster i 1,6 miljoner lägenheter för att se till att din hyra håller sig på en rimlig nivå. Ditt medlemskap bidrar till vårt arbete för allas rätt till ett bra boende till en rimlig kostnad. Med din kunskap om ditt boende och expertis från våra förhandlare kan vi tillsammans nå ännu bättre förhandlingsresultat. Läs om vårt vår förhandlingsarbete här

Vad kommer Hyresgästföreningen göra? 

Med samlad expertis hjälper vår förhandlarkår dig att förhandla hyran och motverka kraftiga hyreshöjningar. Vi kommer inte acceptera att de ökade kostnaderna ska bäras av dig som är hyresgäst och kommer att vidta åtgärder om det skulle inträffa. 

Inför årets hyresförhandlingar är läget unikt och många är oroliga för hur ens hyra kommer att påverkas. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågor våra medlemmar har kring hyresförhandlingarna:

Bli medlem och få hyrestrygghet

Vi jobbar för att du ska få maximal trygghet i ditt boende. Vi kallar det för hyrestrygghet och det innebär en rad fördelar för dig som hyresgäst. Läs mer om ditt medlemskap här

Juridisk hjälp och rådgivning i boendefrågor

Våra rådgivare hjälper dig i alla frågor som rör ditt boende och din hyra. Du har också tillgång till juridisk hjälp. Vi står vid din sida om en tvist skulle uppstå med din hyresvärd. Läs mer om juridisk hjälp och rådgivning här

Tillsammans motverkar vi kraftiga hyreshöjningar

Vi arbetar med att öka trivseln och tryggheten för dig och dina grannar. Som en av Sveriges största folkrörelser är vi en stor gemensam kraft som tillsammans kan påverka och öka inflytandet över ditt hem, bostadsområde och stärka hyresvillkoren. Läs mer om vårt lokala arbete här