En tjej dricker juice direkt ur paketet.

Vilken temperatur ska ett kylskåp hålla?

Det finns bättre och sämre sätt att förvara livsmedel. En viktig faktor är temperatur. Livsmedel som förvaras i kylen håller längre om de förvaras i rätt temperatur – läs rekommendationerna här.

Livsmedelverkets rekommendationer om temperatur

Vilken temperatur ska kylskåpet ha? Rätt temperatur i kylskåp bör vara max 8 grader. Livsmedelsverket rekommenderar att normal temperatur i kylskåp ska vara 5 grader eftersom man då kan få livsmedel att hålla längre. Man mäter kyltemperaturen mitt i kylskåpet. 

Ojämn temperatur i kylskåp

Om det är ojämn temperatur i kylskåp kan maten frysa, tina och bli för varm om vartannat. Det leder ofta till förstörd mat. Du kan själv ställa in temperaturen i ditt kylskåp, kolla i den medföljande instruktionsboken för att se vad som gäller för just din kyl.

För kallt i kylskåpet

Om det är för kallt i kylskåpet kan maten i kylskåpet frysa och bli dålig. Ett tecken på att det är för kallt i kylskåpet är att det bildas is på väggar och matvaror. Det är därför viktigt att felanmäla till hyresvärden om temperaturen är för hög eller för låg. 

Förvara känslig mat längst ner

Ett tips är att förvara känslig mat som mjölk och ost i nederdelen av kylskåpet eftersom det är kallare där. Hyllorna som hör till kylskåpsdörren lämpar sig bättre för tålig mat som håller länge, eftersom temperaturen skiftar mer där varje gång du öppnar kylskåpet. 

Få mer information

Som medlem i Hyresgäst­föreningen kan du alltid kontakta oss om du vill ha mer information.