Avtal och dolda kostnader

Avtal och dolda kostnader

Vad kostar det egentligen att bo själv och vad ingår i hyran? Här kan du läsa mer om just det. Dessutom kan du lära dig mer om varför det är så viktigt att ha sitt hyresavtal skriftligt, vad ett besiktningsprotokoll är och varför du alltid ska ha en hemförsäkring.

Hyresgästföreningen

Hyresavtalet

Det första du ska göra när du flyttar till din första lägenhet är att se till att du får ett skriftligt hyreskontrakt från din hyresvärd. Det har du rätt att få som hyresgäst. Även om man kan komma överens om att hyra utan att skriva ner det, är det en trygghet för både dig och hyresvärden att ha avtalet skriftligt. Då vet ni vad som gäller och kan ta upp det om det blir någon konflikt. Att ha ett digitalt avtal som du har signerat digitalt eller godkänt via e-post, går också bra. Det viktigaste är att du har bevis på att ni har kommit överens om det som står i avtalet.

Det är också viktigt att du dubbelkollar så att all information står med i avtalet, till exempel lägenhetsnummer och hur lång tid avtalet gäller.
Här kan du läsa mer om hyresavtal och exakt vad som måste vara med

Vad kostar det egentligen att bo själv?

Det kan vara lätt att tänka att det bara är hyran som kostar när man bor själv, men riktigt så enkelt är det ju inte. När du bor i hyresrätt ingår för det mesta kostnader för uppvärmning av lägenheten och varmvatten i hyran, men du betalar oftast själv för hushållselen du använder. Med hushållsel menar man till exempel elen du använder för att tända lamporna, laga mat eller ladda mobilen. Du behöver då ha ett eget elavtal, du kan jämföra priser på olika elavtal på Elpriskollen

Det är vanligt att du får en fast internetuppkoppling i lägenheten, som du får betala extra för. Här kan man också spara pengar genom att jämföra olika avtal.

Håll koll på skicket innan du flyttar in

När du ska flytta in är det smart att be hyresvärden om en kopia av besiktningsprotokollet och jämföra det med hur lägenheten ser ut. I besiktningsprotokollet skriver hyresvärden in om det till exempel finns skador i lägenheten. För att inte du ska få skulden för skador som redan fanns när du flyttar in, är det bra att kolla ordentligt. Om du upptäcker skador i lägenheten som inte står med i besiktningsprotokollet, är det bra att skriva upp dem och lämna uppgifterna till din hyresvärd. Ett tips är att också ta egna bilder, eller filma lägenheten innan du flyttar in. Då går det tydligt att se hur det såg ut.

Skriv in dig i din nya lägenhet

När du flyttar måste du skriva in dig i din nya lägenhet, så du står på rätt adress. Att vara skriven på fel adress kan ge dig böter. Grundregeln är att du ska vara skriven, eller folkbokförd som det heter, där du bor.

Du anmäler din nya adress till Skatteverket

För att få posten till din nya lägenhet behöver du också uppdatera din adress, det gör du på Adressändring

Hemförsäkring

Försäkringar kan ibland kännas onödiga, men om det är en försäkring som du verkligen behöver så är det just hemförsäkringen. Med en hemförsäkring kan du få ersättning för dina saker om de blir stulna vid ett inbrott eller om de förstörs vid en brand eller vattenskada. Det gäller även för saker du har i gemensamma utrymmen, som cykelförråd eller tvättstuga. En hemförsäkring kan även hjälpa dig om din hyresvärd kräver dig på skadestånd, till exempel om du har råkat förstöra något i lägenheten. En bra sak att känna till är att hemförsäkringen inte alltid börjar gälla direkt när du tecknar den, därför är det viktigt att du kontaktar försäkringsbolaget senast den dagen du flyttar till ditt nya boende.

Det finns många olika försäkringar som är bra och därför kan det vara bra att jämföra. Du som är medlem kan använda vår förmånliga hemförsäkring via Gjensidige, som har bra villkor för dig som bor i hyresrätt. 

När får du hämta nyckeln?

I de allra flesta fall får du flytta in i din nya lägenhet klockan 12, den första vardagen efter att ditt avtal börjat gälla. Om det till exempel står att du ska hyra din nya lägenhet från den 1 maj och den 1 maj är på en söndag, betyder det att du får flytta in måndagen den 2 maj i stället. Det bästa är att prata med sin hyresvärd innan för att vara säker på vad som gäller, när du kan hämta dina nycklar och när du kan flytta in.