Din innergård
Nils-Olof Larsson

Fastighetsägarna Stockholm strandar förhandlingarna – kräver chockhöjda hyror

Fastighetsägarna Stockholm väljer att avbryta hyres­förhandlingarna med Hyresgäst­föreningen efter rekordhöga hyreskrav på 12 procent. Beslutet går nu för avgörande till oberoende skiljeman.

Parterna står väldigt långt ifrån varandra. Fastighetsägarna Stockholm har knappt rört sig från sitt ursprungliga bud och har inte visat någon förhandlingsvilja. Nu väljer de att lämna förhandlingarna om nya hyror för 2024 i Stockholms stad. I år har en ny tvistlösning med privata fastighetsbolag införts och ärendena överlämnas nu till oberoende skiljeman som ska återkomma med ett beslut i frågan.  

– Vi har gjort allt vi kan för att finna en gemensam nivå, men Fastighetsägarna har inte visat någon vilja till kompromisser. De har låst fast sig vid krav långt över vad vi kan acceptera. Deras agerande tyder på att de aldrig haft för avsikt att komma överens. Det hotar hela den svenska förhandlingsmodellen, säger Elisabeth Härlin, ordförande för privata förhandlingsdelegationen i Stockholms stad, Hyresgäst­föreningen region Stockholm.  

Under 2023 genomfördes de högsta hyreshöjningarna på över 30 år. Många hyresgäster är mycket hårt pressade av den levnadskostnadskris som nu pågått under en längre tid och har svårt att få sin hushållsbudget att gå ihop. Att äga hyresfastigheter har däremot varit mycket lönsamt under flera decennier och många fastighetsbolag gör stora vinster, även de senaste åren, enligt Hyresgäst­föreningens rapport; Privatvärdarnas ekonomi.  

– I dagsläget har vi klara avtal med rätt många hyresvärdar, både i Stockholm och i resten av landet. Det går bevisligen att förhandla med oss om man vill. Det går däremot inte så bra att förhandla med föreningen Fastighetsägarna. De har blivit en stoppkloss i förhandlingssystemet, säger Kristoffer Burstedt, Hyresgäst­föreningen region Stockholm.