Nio Dalslandskommuner där vi behöver bli fler som förhandlar hyran
Nio Dalslandskommuner där vi behöver bli fler som förhandlar hyran

Vi behöver bli fler som förhandlar

När man sitter vid förhandlingsbordet för att förhandla om hyran för kommande år kan det vara avgörande med lokala kunskaper. Just nu behöver vi bli starkare och kunnigare i flera kommuner. Kanske är du en hyresgäst som kan vara med, bidra med kunskaper och i slutänden göra så att hyran blir rimlig?

När Hyresgäst­föreningens anställda och förtroendevalda förhandlare sätter sig i en förhandling för att diskutera hur stor kommande års hyra ska bli kan de lokala kunskaperna betyda hundralappar och tusenlappar för grannarna. 

Fastighetsägaren på ena sidan bordet, VD:n och kanske styrelseordföranden samlar sig, byter några blickar. På andra sidan bordet sitter Hyresgäst­föreningens representanter: en förtroendevald förhandlare som själv bor i en av de lägenheter som ska få ny hyra för ett eller flera år och en anställd förhandlare. De har pratats vid flera gånger, gått igenom enkäter och räkenskaper, stämt av med andra förtroendevalda. 

Det är nu som hyran för kommande år ska avgöras. Och det hänger på kunskaperna hos de inblandade. 

Just nu behöver vi fler hyresgäster som kan bidra med kunskaper i förhandlingarna. Är du en av dem?

I så fall ska du ta kontakt med vår förhandlingschef, Magnus Elsing. Skicka en e-post eller ring honom, prata en stund. Du sitter med vid förhandlingen eller är bollplank. Du kan vara med och hålla hyran nere!

Magnus har telefon 010-459 14 14. magnus.elsing@hyresgastforeningen.se

Och nyttan?

Gör det någon nytta att vi jobbar med förberedelser och genomgång av räkenskaper, kartläggningar, frågar grannarna? 

- Tror du att fastighetsägaren skulle pruta med dig själv, brukar jag fråga då, säger Anitha Andersson i Uddevalla. Anitha har varit med på ett mycket stort antal förhandlingar under sina år som förtroendevald i Hyresgäst­föreningen.

För något år sedan bad vi Jakob, en av våra förhandlare, om en genomgång av förhandlingarna på en mer statistisk nivå:

- Om vi ser på vilka höjningskrav hyresvärdarna ställer när de vill förhandla om hyrorna, och jämför det med slutresultatet av de genomförda förhandlingarna så talar vi om en bit över 100 miljoner kronor - bara i vår region. Så mycket har vi fått ner deras krav - samtidigt som vi kunnat ställa våra krav på reparationer, inflytande och insyn. Ekonomiskt blir det typ 1 000 kronor per lägenhet och år. 

I vår region förhandlar Hyresgäst­föreningen för ungefär 100 000 lägenheter. 

Blockerat innehåll.

Detta innehållet blockeras av dina cookies-inställningar. Användning av cookies