Historien om hyran
Historien om hyran

Historien om hyran

I den här skriften kan du läsa om hur Sverige gått från slumområden till dagens höga boendestandard och hur en helt unik svensk modell för hyressättning till sist föddes ur debatten mellan marknad och trygghet.

Vårt mål går att uttrycka ganska enkelt: Att alla ska erbjudas en god bostad – till en rimlig hyra.

Så är det inte för alla i dag. Så har det inte heller varit, historiskt sett. Tvärtom, tills för bara några decennier sedan tvingades de allra flesta svenskar leva i för små bostäder, med oacceptabelt dålig standard.

En del debattörer hävdar att marknadshyror är svaret på dagens problem på bostadsmarknaden. Att fler bostäder kommer att byggas, som fler har råd att bo i, om marknaden lämnas att sköta sig själv.

I den här skriften kan du se att det inte alls är så. Att Sverige under flera långa perioder redan har låtit fastighetsägarna styra ensamma över bostadsmarknaden. Att marknadshyror inte alls gav bättre bostäder åt fler. Tvärtom – det byggdes för få bostäder, och sämre, utan en aktiv bostadspolitik.

Målet för oss kvarstår: En god bostad – till ett rimligt pris. Både för de som redan har en bostad. Och för de som inget hellre önskar än att få en.

Historien visar att marknadshyror inte är svaret på frågan hur vi ska nå dit.