Val 2022: Vår granskning av bostadspolitiken

Vi har granskat partiernas bostadspolitiska förslag för att underlätta för dig att göra ett informerat val den 11 september. Vilken väg förespråkar Hyresgäst­föreningen? Nu kan du ta del av en sammanställning där vi presenterar våra ställningstagande i tio viktiga bostadspolitiska vägval.

Hyresgäst­föreningens syn på bostadspolitiken 

Vilket parti ligger dig närmast i bostadsfrågorna? Du som röstar i riksdagsvalet 11 september kan påverka allas rätt till ett tryggt boende. Vår sammanställning visar Hyresgäst­föreningens ställningstaganden i tio bostadspolitiska vägval, med alltifrån synen på hyressättning till finansiering av bostadsbyggande och renovering.  

Hyresgäst­föreningens syn på bostadspolitiken 

Hyresgästföreningens syn på politiken

Ägt eller hyrt boende? 

Hyresgäst­föreningen vill se rättvisa villkor mellan ägt och hyrt 
boende. För en fungerande bostadsmarknad behövs hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter, då de alla fyller olika funktioner. Men i dagens politik finns en slagsida mot det ägda boendet. Hyresgäst­föreningen vill att hyresrätten ska behandlas likvärdigt med villa och bostadsrätt i lagar och regelsystem, som exempelvis i skattefrågor. Ett av våra förslag är att du som hyr ditt boende ska får göra avdrag på skatten för din hyra, likt den som äger sitt boende. Vi vill också att ett förmånligt bygglån införs för att bygga bort bostadsbristen. 

Läs mer

Här kan du ta del av vår sammanställning över partiernas bostadspolitk.