Ett par fötter iklädda ett par trasiga skor.

Temadag om barnfattigdom i Sverige

Den 15 mars 2023 arrangerar Hyresgästföreningen tillsammans med Majblomman, Svenska Röda Korset och Rädda Barnen en temadag om barnfattigdom i Sverige.

Se temadagen live på Facebook! 

Datum och tid: 15 mars 2023, kl. 09.00 –12.00.
Plats: Kulturhuset i Stockholm, Studion och streamas digitalt på Facebook
Arrangörer: Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen, Svenska Röda Korset

Vem bär ansvaret för barnfattigdomen?

Allt fler barnfamiljer lever i fattigdom i Sverige. När priserna stiger är det många som kämpar för att få ihop pengar till mat, hyra och el. Vilket ansvar har samhället och politiken för barnfattigdomen?

Välkommen till en temadag dit vi har bjudit in politiker för att prata om vilka åtgärder som behövs för att minska barnfattigdomen.  

Barnfamiljers ekonomiska svårigheter

I samband med temadagen har våra organisationer tagit fram en ny SIFO-mätning. Siffrorna i undersökningen tala sitt tydliga språk: att många barnfamiljer har svårigheter med att tillgodose de mest grundläggande behoven:

  • 3 av 10 av de ensamstående med inkomst under 35 000 kronor har haft svårt att köpa näringsrik mat till familjen alla dagar i veckan.  
  • 3 av 10 av de ensamstående med inkomst under 35 000 kronor har svårt att betala fritidsaktiviteter till barnen.  
  • 1 av 8 av de ensamstående föräldrarna med inkomst under 29 500 kronor har haft svårt att mätta sig själv eller familjen. 
  • 1 av 4 av de ensamstående med inkomst under 29 500 kronor har haft svårt att betala familjens räkningar, cirka 1 av 6 har också haft svårt att betala för kollektivtrafik.  
  • 4 av 10 av ensamstående med inkomst under 35 000 och 3 av 10 av sammanboende med total hushållsinkomst om 42 000 kronor före skatt, är oroliga över att familjens ekonomiska situation påverkar barnens behov och mående.    

Temadagens program:

9.00: Rapporter från verkligheten 

  • Aktuell undersökning: Så utsatta är barnfamiljer idag
  • Barnfattigdom: Barns rätt versus verkligheten? (Rädda Barnen)
  • Fler familjer söker stöd för barns basala behov (Majblomman)
  • Ökad hunger bland skolbarn – så hjälper Röda Korsets frukostklubbar (Röda Korset)
  • Hemmet i den ekonomiska krisen (Hyresgästföreningen)

10.00: Panelsamtal civilsamhälle 

Vem tar ansvar för ekonomiskt utsatta barn? Civilsamhällets roll i kristider

Medverkande: Martin Ärnlöv (generalsekreterare, Svenska Röda Korset), Maria Frisk (Sverigechef, Rädda Barnen), Åse Henell (generalsekreterare, Majblomman), Marie Linder (förbundsordförande, Hyresgästföreningen)

11.00: Panelsamtal politiken

Hur kan politiken motverka barnfattigdom och dess effekter?

Medverkande: Magdalena Andersson (partiledare, Socialdemokraterna), Camilla Waltersson Grönvall (socialtjänstminister, Moderaterna), Märta Stenevi (språkrör, Miljöpartiet), Nooshi Dadgostar (partiledare, Vänsterpartiet), Muharrem Demirok (partiledare, Centerpartiet), Mona Olin (riksdagsledamot, Sverigedemokraterna), Juno Blom (talesperson i barnrättsfrågor, Liberalerna), Christian Carlsson (ordförande i socialutskottet, Kristdemokraterna)