Så blir du världens bästa granne

Goda grannar är guld värt. Grannarna kan ge dig trygghet, glädje och hjälpa dig i vardagen. Varför inte föregå med gott exempel och skapa god stämning i trapphuset? Vi bjuder på tio tips på hur du gör för att skapa en god relation till dina grannar.

1. Bjud in till fika
Lär känna dina grannar bättre genom att bjuda in till fika. Har du inte plats hemma kan ni grilla korv på gården. 

2. Gå ut med grannens hund
Ta en promenad med grannens hund. Du får motion och grannen får lite extra tid, win-win! 

3. Lämna en present utanför dörren
Har du bakat eller fått mat över från middagen? Kanske gav äppelträdet på landstället fler äpplen än vad du kan äta? Passa på att dela med dig till grannen. Alla vet väl att vägen till hjärtat går genom magen.

4. Skriv en glad lapp
Skriv en lapp i trapphuset eller tvättstugan där du berömmer dina grannar. Hade den som tvättade innan dig städat utomordentligt? Säg det!

5. Stafettidning
Lägg morgontidningen i grannens brevlåda när du läst klart. Kanske prenumererar grannen på en annan tidning och återgäldar tjänsten.

6. Skapa en bokbytarhörna
En relation handlar om att ge och att ta. Visa det genom en bokbytarhörna där man kan lämna utlästa böcker och få tillgång till nya världar att sätta sig in i.

7. Ta med grannens barn till lekplatsen
Ska du till lekplatsen med dina barn? Erbjud dig att ta med grannens också. Dessutom kanske dina barn hittar vänner för livet.

8. Gemensam läxläsning
Alla är bra på olika saker. Är grannen duktig på grammatik medan du är bra på matematik? Nyttja varandra genom att låta barnen läsa läxorna ihop, du sköter matteläxorna medan grannen tragglar grammatik.

9. Hjälp till!
Har du en sjuk, gammal eller väldigt upptagen granne kommer det garanterat uppskattas om du erbjuder dig att handla. Hjälp till på det sätt du kan!

10. Det viktigaste av allt – var en god medmänniska
Hälsa glatt, väsnas inte på tidiga mornar och sena kvällar och var lyhörd. Har grannen en dålig dag kanske hen inte vill småprata i trapphuset även om ni brukar göra det.