Så ordnar du en loppmarknad

Har du gamla grejer du helst skulle vilja bli av med men som du inte har hjärta att slänga? Ordna en egen loppmarknad! Hyresgästföreningen tipsar om hur du går tillväga.

Att sälja saker som inte används är ett utmärkt sätt att få in några kronor, samtidigt som någon annan blir glad för att få fynda en ny favoritpryl. Men vad behöver man tänka på när man ska sälja på loppis? 

Så ordnar du en egen loppis

Sök tillstånd
Om du anordnar en loppis på egen mark behövs inget tillstånd, men ska du stå på en trottoar eller annan offentlig plats behöver du polistillstånd. Detta gäller också om du tänkt ordna en bakluckeloppis. Du hittar blanketter för ansökan på Polisens webbplats.

Tänk på att även om du fått tillstånd för att ordna en loppmarknad får du inte sälja mat och dryck. Du får sälja exempelvis bullar i en påse som kunden tar med från platsen men för att få ställa upp bord och stolar krävs serveringstillstånd, något som är krångligare att få.

Marknadsför din loppis
Om besökarna ska hitta till din loppmarknad måste de veta om att den finns. Använd sociala medier, sätt upp lappar på anslagstavlor och varför inte sätta in en annons i lokaltidningen? Lägg också till din loppis på samlingssidor som svenskaloppisar.se.

Skatta rätt
Tänk på att det du säljer på en loppis kan vara skattepliktigt. Om du säljer dina egna gamla prylar på loppen måste du skatta om vinsten överstiger 50 000 kronor.

Har du istället köpt saker för att sälja vidare på loppmarknaden, eller tillverkat sakerna själv, gäller andra regler. Du kan läsa mer om reglerna på Skatteverkets webbplats.

Vill du inte ordna en egen loppis men sälja ändå?

Ta kontakt med din lokala hyresgästförening
Många lokala hyresgästföreningar ordnar loppisar då och då. Hör av dig till din LH-förening och fråga om det är någon loppmarknad på gång. Kanske kan du hyra ett bord att sälja dina saker vid. Ta tillfället i akt och lär känna personerna i LH-föreningen – du kanske också vill bli aktiv?

Leta upp loppisar som är planerade i området
Ibland är ordnas loppisar för personer som bor på en viss gata eller i ett visst område, men ibland får alla vara med och sälja. På svenskaloppisar.se kan du hitta loppisar över hela landet. Leta upp en som passar och ta kontakt med arrangören.

Vill du också göra skillnad?

När du engagerar dig i Hyresgästföreningen kan du verkligen göra skillnad och förbättra både för dig själv och för andra hyresgäster.