Andrahandsboendets baksida

Kan du tänka dig att dela lägenhet med fem gatuhundar eller att bo i en bastu på fem kvadratmeter? Att bo inneboende eller i andra hand kan innebära annorlunda boendevillkor.

Tänk dig att vara inneboende hos en kvinna som räddat fem hundar från gatan. Det kanske inte låter så farligt, men problemet är att hundarna inte är rumsrena, de är aggressiva och stjäl mat.

Eller tänk dig att betala 4500 kronor för att bo i en bastu på fem kvadratmeter, samtidigt som det bor 17 personer till i huset, som från början bara hade fem rum. Ska en kompis komma på besök behöver detta anmälas ett antal dagar innan och ska kompisen sova över behöver hen betala för sig.

Det låter inte så lockande, eller hur? Det här är sanna historier från Nöjesguidens läsare och det finns många skräckexempel på hur det kan vara att bo inneboende eller i andra hand.

Vanligt att bo i andra hand

Att bo inneboende och i andra hand är ett vanligt sätt för unga att kunna flytta hemifrån. Idag bor 213 000 unga vuxna hemma trots att de egentligen vill bo på annat sätt och bristen på hyresrätter med rimliga hyror gör att unga tvingas tacka ja till boenden med riktigt dåliga villkor.

Hyresgästföreningen och Universal Music uppmärksammar ungas bostadssituation i den gemensamma kampanjen In My Backyard. Svenska artister visar upp platser där det finns potential för att bygga hyresrätter där unga kan ha råd att bo. Idag visar Joel P upp Vallastaden i Linköping.

Vill du vara med och påverka? Skriv på namninsamlingen på inmybackyard.se för att få politikerna att bygga 30 000 nya hyresrätter till rimlig kostnad – varje år.

Historierna i artikeln är hämtade ur Nöjesguidens artikel Här är läsarnas rövigaste andrahandsboenden som du hittar här.