Så blir du klimatsmart i ditt hem

I hemmet finns det många energitjuvar, men det är lätt att göra rätt om man bara vill. Vi har samlat tio enkla tips till dig som vill spara energi i ditt hem.

1. Diska rätt
Handdiska inte under rinnande vatten. Om du diskar i en kvart under rinnande vatten går det åt hela 75 liter vatten. Du undviker detta genom att använda balja eller diskpropp.

Använder du diskmaskin? Kör bara maskinen när den är full, stäng av torkfunktionen som drar mycket ström och skrapa bort matrester istället för att skölja tallriken.

2. Anmäl läckande kranar och toaletter
Säg till din värd om du har en läckande toalett eller en droppande kran. Står kranen och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten. När det kommer till läckande toaletter kan 1000 liter vatten per dygn försvinna. Det motsvarar nästan sju fulla badkar – per dygn!

3. Använd vattenkokare
Sugen på te? Använd vattenkokaren istället för spisen. Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50000 villor.

4. Sätt på locket på kastrullen
När du använder lock på kastrullen så kokar det snabbare. Du sparar hela 30 procent energi med locket på. Ett extra tips: Det räcker med bara lite vatten i botten när du kokar ägg, potatis och grönsaker. Maten blir kokt av ångan.

5. Tina fryst mat i kylen istället för i mikrovågsugnen
Både energiförbrukningen och maten blir glada om du tinar fryst mat i kylen istället för i mikrovågsugnen. Maten mår nämligen bättre av att tas fram i god tid. När det blivit mat över från middagen är det bra att låta den svalna innan du lägger in den i kyl eller frys.

6. Släck lyset när du går ut ur rummet
Ett klassiskt tips, men det tål att upprepas. Många tror att det tar mer energi att tända lamporna än att använda dem, men det stämmer inte. En annan vanlig missuppfattning är att tända och släcka lamporna skulle slita ut dem. Det stämmer alltså inte heller. Kort sagt – släck lampan!

7. Ordna en laddningsstation
Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobiltelefonen är bortkopplad. Skapa en laddningsstation för mobiltelefoner, laddningsbara leksaker och annat som du ofta laddar. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av.

8. Sänk temperaturen
Du sover bättre i ett svalt sovrum. Sänk också temperaturen i rum du inte använder eller när du ska resa bort. För varje grad du sänker minskar du energianvändningen med fem procent.

9. Tvätta rätt
Tvätta med rätt temperatur – det vill säga inte varmare än du måste. Dagens tvättmedel tvättar lika rent i 40 grader som 60 grader. Använd gärna energiprogram om du kan. Vänta med att tvätta tills du kan fylla en hel maskin. Det tar nämligen nästan lika mycket energi att tvätta en tröja som det tar att tvätta en hel maskin.

10. Torka rätt
Det bästa sättet att torka kläder på är att låta dem lufttorka. Både torktumlare och torkskåp är energitjuvar. Ett gammalt torkskåp kan dra lika mycket energi som en normalstor villa på ett år. Tvättar du ofta finns det också pengar att spara, genom att hänga tvätten istället för att tumla den fyra gånger i veckan kan du spara närmare 800 kronor per år.