Få lägenheten att kännas större med rätt inredning

Många bor mindre än de skulle önska, inte minst i tider av bostadsbrist. Men det finns sätt att få din lägenhet att kännas större och bli mer funktionell.

Har du ont om plats gäller det att planera smart. Så här kan du inreda din lägenhet för att den ska kännas större!

Utnyttja höjden

Utnyttja höjden om du bor litet. Har du hög takhöjd kan du till exempel bygga ett sängloft för att få plats med en soffa eller ett skrivbord under. Skåp och hyllor kan också flyttas upp från golvet för att frigöra yta, och växter kan hängas i ampelkrukor för en ombonad känsla. Och varför inte satsa på en våningssäng i stället för två barnsängar? 

Hoppfällbart

Ett vikbart bord, hopfällbara stolar och stapelbara pallar gör att du kan duka upp för många, även om du bor litet. När maten väl är avdukad tar köksmöblerna minimalt med plats. Det finns även skrivbord och sängar som kan fällas ut från väggen.

Förvara smart

När man bor litet krävs smarta förvaringslösningar. Utnyttja ytan under sängen, till exempel genom att ha låga förvaringslådor på hjul. Skåp och hyllor kan sättas upp ovanför dörröppningen, en yta som sällan utnyttjas. Du kan också utnyttja själva dörren som klädhängare och hänga krokar på dess överkant. Om du har tillgång till ett förråd eller källare kan du förvara saker du sällan använder där.

Dela av

Om ni är flera som delar på ett rum kan det vara en lösning att skapa olika sektioner i rummet, till exempel genom att hänga upp en skena i taket och hänga upp ett tyg eller genom att använda vikväggar eller bokhyllor som rumsavdelare. En glasvägg kan också dela av rummet på ett bra sätt utan att ljusinsläppet minskar.

Multifunktionella möbler

Satsa på möbler med flera funktioner, som bäddsoffor och bäddfåtöljer.

Använd ljusa färger

Förstärk känslan av luft och rymd genom att välja ljusa färger på väggar och möbler. Rätt belysning är också viktigt för att få rummen att kännas större. Du kan kombinera varmt och kallt ljus, taklampor och mysbelysning för att få ett behagligt och stämningsfullt ljus.