Fest på Valborg? Detta gäller!

När valborg närmar sig vill många fira att våren är här på riktigt. Men får du ha fest i hyresrätt och hur sent får du spela musik? Vi reder ut.

När man bor tätt inpå andra människor måste man såklart visa hänsyn, även vid festliga tillfällen. Vi ger våra bästa tips på hur du får en roligt valborgsfirande samtidigt som du behåller din goda relation till grannarna.

Får jag ha fest i hyresrätt?

Det finns inga regler om att du inte får ha fest i din lägenhet, men du får aldrig störa dina grannar. Du får alltså ha fest hur ofta du vill så länge det inte stör. Det grannarna tycker är okej, är okej.

En lapp i trapphuset är ett bra sätt att informera grannarna om att du ska ha fest, men ta gärna ett samtal med din granne också. På så sätt får du veta tid de vill att det ska vara tyst och dessutom lär de bli glada för att du tog dig tid för att prata med dem.

Hur sent får jag spela musik?

Huvudregeln är att du aldrig får störa andra hyresgäster, oavsett om det är på dagen eller natten. En riktlinje är att sänka volymen ju senare det blir.

Så får du en lyckad fest utan arga grannar

  • Sätt upp lappar i trapphuset för att informera dina grannar om att du ska ha fest.
  • Prata med dina grannar innan festen. 
  • Lämna kontaktuppgifter så att grannarna kan nå dig om de blir störda. Och om någon skulle höra av sig – sänk volymen. 
  • Visa hänsyn! Släng inte cigarettfimpar från balkongen, skrik inte i trapphuset och smäll inte i dörrar. Tänk på hur du hade upplevt lukter och ljud om grannen hade haft fest. 
  • Försök ha dörrar och fönster stängda för att hålla låg ljudnivå utanför lägenheten