Delbetänkande kring en förbättrad modell för presumtionshyra har överlämnats till regeringen

Igår överlämnades delbetänkandet i utredningen om “Enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyra” till regeringen. Hyresgäst­föreningen är kritiska kring delar av utredningen men välkomnar samtidigt vissa aspekter av utredningen.

– Det vi tycker är bra med utredningen är att den sätter ner foten kring hur nyproduktionens hyror ska sättas i framtiden. Utredningen pekar också tydligt ut vilka verktyg parterna kan använda för att lösa hur nyproduktionshyrorna ska sättas. Det fanns en stelhet i den tidigare hovrättsdomen kring presumtionshyra som ställde till problem för hyresmarknadensparter att komma överens i hyres­förhandlingarna om nyproducerade hyreslägenheter. Nu säkrar utredningen upp att det återigen är hyresmarknadens parter som förhandlar fram nyproduktionshyran. Det är bra, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgäst­föreningen.  
 
Hyresgäst­föreningen ställer sig dock kritiska till vissa delar av utredningen, bland annat retroaktiviteten, och känner en oro för att systemet kommer resultera i ännu dyrare bostäder i framtiden.  

– Vi är mycket kritiska till att de här reglerna även kommer gälla för de fastigheter som redan tidigare fanns i presumtionssystemet, som redan fått betalt. Det kommer resultera i att hyresgästerna får högre hyror och riskera att ge nyproducerade lägenheter väldigt höga hyror för hyresgäster på sikt. När det som allra mest behövs är lägenheter med hyror som folk har råd att bo i, skulle det här vara en utveckling i helt fel riktning, säger Roger Höög. 
 
– Redan idag är hyrorna i nyproducerade lägenheter väldigt höga. Trots den höga bostadsbristen är det väldigt många som inte kan flytta in i en nyproduktionshus just på grund av de höga hyrorna. När det som allra mest behövs är lägenheter med hyror som folk har råd att bo i, skulle det här vara en utveckling i helt fel riktning, säger Roger Höög 

Regeringen gav igår även besked om att uppdraget ska utvidgas med ett tilläggsdirektiv. Utredaren ska nu även bland annat föreslå hur de hyresrättsliga reglerna kan ändras för att underlätta uthyrning av företagsbostäder.

–Tyvärr finns det många problem på den här marknaden. Systemet utnyttjas av oseriösa aktörer som tjänar grova pengar på kryphål i lagen. Alldeles för många hyresgäster far illa idag, dom får betala ockerhyror och sitter med osäkra hyreskontrakt. Det är helt klart så att kryphålen måste täppas till, lagen måste skärpas, säger Roger Höög.

Del två i betänkandet i utredningen om “Enklare privatuthyrningen” ska presenteras under nästa år.