Fridays for future

Pressmeddelande: Hyresgäst­föreningen och Fridays for Future i gemensam protest på Mynttorget, Stockholm

Den 20 januari går Hyresgäst­föreningen och Fridays for Future ut i gemensamma protester i Borås, Göteborg, Linköping, Stockholm och Sundsvall mot de djupa orättvisor som genomsyrar både klimatpolitiken och bostadspolitiken. Med manifestationerna på fredag vill våra respektive organisationer uppmana politiker och makthavare att ta tag i dessa eskalerande kriser.

Klimatkrisen och bostadskrisen är två samhällshotande kriser som kräver krafttag här och nu. När Hyresgäst­föreningen bildades för 100 år sedan var det som en reaktion mot dålig levnadsstandard, orättvisor och för att skapa trygga hem, precis som Fridays for Future bildades som en protest mot att det görs för lite åt klimatförändringarna.

– Klimatkrisen är inte en isolerad kris, utan en kris som förstärker redan existerande. Därför går det inte att komma ur krisen utan intersektionalitet. Vi i Fridays for Future ser det därför som en självklarhet att protestera tillsammans med Hyresgäst­föreningen eftersom bostadsfrågan, precis som klimatfrågan, är en ojämlikhets- och rättvisekris. Tiden är knapp för både klimatkrisen och bostadskrisen. Det handlar om människors liv och trygghet nu och i framtiden. Därför uppmanar vi politiker att ta kraftfulla och modiga beslut i rätt riktning för båda kriserna, och inte fortsätta i fel riktning som vi ser idag, säger Agnes Hjortsberg från Fridays for Future Stockholm.

– I morgon protesterar vi tillsammans med Fridays For Future. Vi gör det för att de unga förtjänar en framtid utan klimathot och utan att behöva oroa sig för sitt framtida boende, säger Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgäst­föreningen region Stockholm.

Protesten kommer äga rum fredagen 20 januari kl. 09:00-11:00 på Mynttorget

För intervju i samband med protesten, kontakta Hyresgäst­föreningen region Stockholm på tel. 076 119 9161 eller Agnes Hjortsberg, Fridays for Future Stockholm på tel 072-547 76 31