Sparat juridik 2021
iStockphoto

Över 2,7 miljoner kronor tillbaka till medlemmarna

Även under 2021 lönade det sig att vara medlem i Hyresgäst­föreningen. Genom den juridiska hjälp som alla Hyresgäst­föreningens medlemmar har rätt till, kunde 2 748 197 kronor betalas tillbaka till dem. Dessutom fick 20 hyresgäster hjälp att behålla sitt hyreskontrakt.

Under 2021 har Hyresgäst­föreningens medlemmar i södra Skåne fått hjälp av juridikenheten i olika hyrestvister. Det kan handla om ärenden som skadeståndskrav, både att hyresvärden blir tvungen att betala ut skadestånd till en hyresgäst, och att en hyresgäst slipper att betala skadestånd till en hyresvärd.

Det kan också handla om hyresnedsättning, att en hyresgäst får ersättning för att man inte kan använda hela sin lägenhet. Under året har enheten sparat eller tjänat sammanlagt 2 748 197 kronor åt medlemmarna och hjälpt 20 hyresgäster att behålla sitt hyreskontrakt.

– Att få tillbaka pengar i en tvist mot sin hyresvärd är så klart värt väldigt mycket för den hyresgäst som drabbats. Ännu viktigare är att få behålla sitt hem i och med att ett vräkningsbeslut ändras, säger Sead Kurtovic, enhetschef på juridikenheten i Hyresgäst­föreningen region södra Skåne.

Exempel på ärenden där medlemmar fått tillbaka pengar:
- Hyresnedsättning på grund av brister i lägenheten.
- Ärenden där hyresvärden inte fått rätt till skadestånd från hyresgästen.

Hyresjuridisk rådgivning som gör skillnad

Det som också är värt väldigt mycket för hyresgästen är den kunskap man fått om vilka rättigheter man faktiskt har som hyresgäst, i förhållande till sin hyresvärd. Denna kunskap är oerhört viktig och bidrar till en trygghet för hyresgästerna. Under 2021 hade Hyresgäst­föreningen region södra Skåne drygt 6000 rådgivningar och ärenden.

-Vi är väldigt glada att vi kan stötta våra medlemmar med detta, de ska känna att de kan luta sig mot oss i de här frågorna, säger Sead Kurtovic.

För mer information, kontakta:
Sead Kurtovic, enhetschef juridik, 010-459 17 28