Sanne Brattlund
Foto: Privat

Ombud för sina grannars bästa

Sanne Brattlund är husombud i Gamla staden i Malmö. Här berättar hon om sitt engagemang!

Berätta om ditt uppdrag som husombud!
– Jag kom igång med mitt uppdrag i juni 2020, så jag är ganska färsk. Men egentligen kan man säga att det kom igång ännu tidigare, av någon anledning har alltid grannar vänt sig direkt till mig med olika frågor. Till exempel kunde någon undra om hyresvärden skulle laga den där dörren någon gång, och så vidare. Det har varit ett naturligt steg att ta på sig det formella uppdraget som husombud. Jag har alltid varit mån om en bra kontakt med mina grannar.

– Ett husombud är en bra länk mellan hyresvärden och hyresgästerna. Många åsikter eller idéer om boendemiljön stannar tyvärr ofta som en tanke hos många. Som husombud är man en bra kontaktperson hos grannarna för en enad och starkare röst för god boendemiljö.

Vilka aktiviteter planerar du att ordna i ditt kvarter?
– Jag har en massa aktiviteter jag vill göra, men på grund av coronan så har en hel del fått stå tillbaka. Nästa vår eller sommar skulle jag gärna bjuda in till gårdsloppis och andra sociala saker. Än så länge har jag satt upp trapplappar i området så att grannar kan kontakta mig direkt om det är något de funderar över eller behöver hjälp med.

Har du något råd till de som funderar på att själva engagera sig som husombud?
– Det går att göra uppdraget så stort eller litet som man själv vill. Man kan börja på en lagom nivå och sen öka på när det känns ok. Ett tips är också att få grannar att bli involverade i arbetet, då behöver du inte göra allt själv och det blir dessutom mycket roligare.

Läs mer om vad det innebär att vara husombud och fyll i dina kontaktuppgifter om du vill veta mer!