Man hjärta hus
Mostphotos

Bli husombud och påverka ditt boende!

Som husombud arbetar du tillsammans med dina grannar för att påverka ert boende och skapa trivsel och trygghet. Du är en viktig länk mellan hyresgästerna, Hyresgästföreningen och fastighetsägaren. Som husombud för du en dialog med dina grannar och med Hyresgästföreningen för att hålla båda parter uppdaterade om vad som händer där ni bor.

Arne Stenkrona husombud

Arne Stenkrona är husombud på studentområdet Delphi i Lund. Här berättar han om sitt uppdrag!

Varför blev du husombud?
– Det fanns en väldigt konkret anledning som var att vår hyresvärd AF Bostäder hade avbrutit hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen och istället skickat ut avier med en ny, oförhandlad hyra. Jag förstod först inte problemet, jag trodde att hyran var klar. Sedan tipsade en kompis mig om en nyhetsartikel på Hyresgästföreningens hemsida där det stod att hyresförhandlingarna inte alls var klara. Jag blev förvånad över att ingen annan student redan hade skapat en protest runt detta. Därför skapade jag gruppen ”Tenants who are still negotiating with AF Bostäder” på Facebook. På den vägen är det. Nästa steg blev att göra mitt engagemang officiellt och ta uppdraget som husombud.

Läs mer om Arne och hans engagemang här!

Sanne Brattlund
Foto: Privat

Sanne Brattlund är husombud i Gamla staden i Malmö. Här berättar hon om sitt engagemang!

Berätta om ditt uppdrag som husombud!
– Jag kom igång med mitt uppdrag i juni 2020, så jag är ganska färsk. Men egentligen kan man säga att det kom igång ännu tidigare, av någon anledning har alltid grannar vänt sig direkt till mig med olika frågor. Till exempel kunde någon undra om hyresvärden skulle laga den där dörren någon gång, och så vidare. Det har varit ett naturligt steg att ta på sig det formella uppdraget som husombud. Jag har alltid varit mån om en bra kontakt med mina grannar.

Läs mer om Sanne och hennes engagemang här!

Vill du veta mer? Fyll i dina kontaktuppgifter!

Vad kan du göra som husombud?

Som husombud finns det en mängd olika aktiviteter du kan göra för att förbättra i ditt bostadsområde.
Du kan:

  • bjuda in till bostadsmöten eller på andra sätt ta reda på vad dina grannar tycker i olika frågor.
  • göra områdesvandringar där man ser över utemiljön och gemensamma utrymmen.
  • delta på möten med fastighetsägaren.
  • träffa andra husombud och nätverka med lokala hyresgästföreningar.
  • få möjlighet att delta i förhandlingar om hyran.

Vad behöver du kunna?

Din absolut viktigaste egenskap som husombud är ditt engagemang för att vilja förändra saker till det bättre. För att du ska vässa ditt kunnande erbjuder vi dig utbildningar och inspirationsträffar för att öka dina kunskaper om boendefrågor och arbetet som husombud. Du lär dig också om vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst.

Hyresgästföreningen stöttar dig

Till oss kan du vända dig för att få råd och service. Vi kan exempelvis hjälpa till med inbjudan till bostadsmöten, utformning av enkäter och trappanslag och genomförande av möten. Som husombud kan du söka pengar från din föreningsstyrelse till aktiviteter som till exempel bostadsmöten eller områdesvandringar.

Är du intresserad och vill veta mer?
Fyll i dina kontaktuppgifter så kontaktar vi dig!