Hyreshus
Mostphotos
Hyreshus.

Parterna oeniga om hyrorna i Kalix och Haparanda

Hyresgäst­föreningen och Fastighetsägarna Mittnord har inte kommit överens om hyreshöjningarna för 2024, även om de har förhandlat och medlat i tre månader. En oberoende skiljeman som har godkänts av båda parterna måste nu ta ett beslut i frågan.

Ordförandeklubba som ligger på ett flertal uppslagna lagböcker

Efter att ha förhandlat och försökt komma fram till ny hyra baserat på en modell som bygger på kostnadsökningen de senaste tre åren har Fastighetsägarna Mittnord och Hyresgäst­föreningen inte kunnat enas.

Fastighetsägarna har begärt 12 procent mer i hyra, både i Kalix och Haparanda, vilket skulle göra att en vanlig trea skulle bli 700 kronor dyrare i månaden. Hyresgäst­föreningen tycker att det är oacceptabelt och att det skulle förvärra ekonomin för många människor.

Så löser skiljemannen tvisten

  • Om parterna inte kan komma överens inom tre månader kan de be Hyresnämnden att utse en skiljeman.
  • Skiljemannen ska bestämma hur mycket hyrorna ska höjas inom sex veckor efter att denne har blivit utsedd.
  • Parterna ska sedan skriva under ett avtal som följer skiljemannens rekommendation inom två veckor.

Om skiljemännen

Skiljemännen är personer som har god kännedom om det hyresrättsliga regelsystemet och om hyresmarknaden. De ska vara opartiska, oberoende och lämpliga för uppdraget. De utses av Hyresnämnden på begäran av någon av parterna i förhandlingarna. Deras uppgift är att lösa tvisten mellan Fastighetsägarna och Hyresgäst­föreningen genom att bestämma hur mycket hyrorna ska höjas i Boden. De ska göra det inom sex veckor efter att de har blivit utsedda.